Duitsland 1995. Drama van Frieder Schlaich, Irene von Albert en Irene von Alberti. Met o.a. Samir Cuesmi, Idir, Sondos Belhassen, Veronica Quilligan en Sam Cox.

VPRO Cinema

In 1995 behoorde de 90-jarige Peter Bowles tot de cult- schrijvers uit het rijtje van Jack Kerouac tot William S. Burroughs, die allen een tijd in Tanger doorbrachten. Zijn roman [KL]The Sheltering Sky[KLE] werd in 1990 door Bernardo Bertolucci verfilmd en Bowles speelde daarin het rolletje van de geheimzinnige man. Twee jonge Duitse cineasten vroegen hem of zij een drietal verhalen mochten verfilmen. Bowles was enthousiast en verleende zijn medewerking als de verhaalstem, die de stukken aaneenrijgt (vergelijkbaar met voornoemde rol in de film van Bertolucci). Achteraf blijkt Bowles nog gelukkiger over deze film te zijn dan het werk van de Italiaanse meester. De eerste en de laatste episoden werden geregisseerd door Schlaich; de eerste vertelling gaat over twee onafscheidelijke jonge vrienden, waarvan de een verslaafd is aan de kif en de ander aan de alcohol. Hun vriendschap wordt zwaar op de proef gesteld als ze verliefd worden op dezelfde vrouw. In het tweede verhaal, dat geregisseerd is door Von Albert vliegt een pas getrouwd stel dat hun huwelijksreis in de Amazone doorbrengt, elkaar onder invloed van de dreigende jungle uiteindelijk naar de strot. Het laatste verhaal gaat over een eenzaame jongen aan de rand van de Saharawoestijn, die zijn wraakgevoelens over zijn uitsluiting uit de gemeenschap niet langer kan bedwingen. Internationaal en in eigen land heeft de film nooit veel gedaan en hij heeft lang niet die dimensies als THE SHELTERING SKY, maar voor smulpapen van de literaire cinema en cinefiele curiosa, een film die ze niet mogen overslaan. Het camerawerk is van Volker Tittel.

credits

Regie:
Frieder Schlaich, Irene von Albert, Irene von Alberti
Cast:
Samir Cuesmi, Idir, Sondos Belhassen, Veronica Quilligan, Sam Cox, Said Zakir, Mohammed Belfquih, Khaled Ksouri, Samir Guesmi, Paul Bowles
Camera:
Volker Tittel
Muziek:
Roman Runka
Jaar:
1995
Alt. titels:
Halbmond, Demi-lune, Plage de Merkala, La, Escale de Corazon, L', Allal
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Episodenfilm, Melodrama
Landen:
Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Paul Bowles - Halbmond (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken