Edvard Grieg - Ich kann es nur in Tönen sagen

1999, Thomas Olofsson, 70 minuten

Duitsland 1999. Biografie van Thomas Olofsson. Met o.a. Staffan Scheja, Philipp Brammer, Claudia Zöhrer, Lasse Kolsrud en Haakon Rasmos Rasmussen.

VPRO Cinema

Aan boord van een stoomboot op weg naar Bergen overdenkt de Noorse componist uit de titel (Scheja) zijn turbulente leven dat zich afspeelde in Noorwegen, Duitsland, Denemarken en Itali[KA3]e. We maken kennis met zijn moeder die hem (Brammer als de jonge Grieg) leerde piano spelen , hoe zijn broer John (Kolsrud) jaloers op hem was en wraak nam door een verhouding te beginnen met zijn vrouw, de zangeres en hun nicht Nina Hagerup (Z[KA3]ohrer), het verlies van Edvards dochtertje, zijn relatie met schilderes Leis Schjelderup (Oberhorner) en later Johns zelfmoord. Iedere compositie putte Grieg psychisch en fysiek enorm uit. In de Ballade in g-Moll, op. 27 legde Grieg zoveel van zichzelf dat hij niet bij machte was het aan een publiek voor te spelen; toen hij het aan zijn muziekuitgever had laten horen, was Grieg kapot. Een mooi uitgevoerde film over het leven van de man die wellicht het bekendst is geworden door zijn Peer Gynt-suite. Scheja lijkt heel behoorlijk op de toondichter, die leefde van 1843 tot 1907. Het scenario voor deze niet al te lange speelfilm in flash-backvorm is van regisseur Olofsson en Ture Rangström. Het camerawerk werd op de diverse Europese locaties gedraaid door Konrad Kotowski. Voor liefhebbers van Griegs muziek en minnaars van klassieke muziek in het algemeen, een interessante film. De fraaie kostuums zijn van Christine Heddderich en op de soundtrack hoort men het Auryn-kwartet. Formaat 16:9.

credits

Regie:
Thomas Olofsson
Cast:
Staffan Scheja, Philipp Brammer, Claudia Zöhrer, Lasse Kolsrud, Haakon Rasmos Rasmussen, Sabine Oberhorner, Michael Baral
Productie:
Evely Paulmann
Muziek:
Auryn-Quartett, Heckmann-Quartet, Evard Grieg
Jaar:
1999
Alt. titels:
Ich kann es nur in Tönen sagen
Genres:
Biografie, Muziek
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer