Isabelle Eberhardt

1991, Ian Pringle, 113 minuten

Frankrijk/Australië 1991. Biografie van Ian Pringle. Met o.a. Mathilda May, Tchéky Karyo, Peter O'Toole, Richard Moir en Arthur Dignam.

VPRO Cinema

Vlak voor 1900 reist het titelpersonage (May) als journaliste van Zwitsers-Russische afkomst door Noord-Afrika, in Frans Algerije in het bijzonder. Ze verzet zich tegen misstanden, die het gevolg zijn van het kolonialisme. Ze kiest de zijde van de Arabische bevolking en beleeft een romance met Slimene (Karyo), een autochtoon (waarover het scenario hinderlijk onduidelijk is). Haar ongebreidelde kritiek op het gezag en breken van wetten is de autoriteiten een doorn in het oog, waarop ze tenslotte Isabelle Eberhardt als persona non grata het land uitzetten. Wat een boeiende film over een feministische avontuurierster had moeten zijn, valt verschrikkelijk tegen. De oorzaken moeten gezocht worden in de miscasting van May in de hoofdrol (er wordt beweerd dat men aanvankelijk Isabelle Huppert had willen nemen), de onwaarschijnlijke combinatie van een Australische regisseur die geen voeling heeft met het Franse koloniale verleden en de arrogante gallische mentaliteit, en een Europese story. De rollen van geroutineerde acteurs als O'Toole en Moir zijn veel te klein om indruk te maken. Zelfs het camerawerk dat o.a. op 'locatie' in Tunesië werd geschoten valt tegen. Dit alles ondanks het naar Europese maatstaven vrij forse budget van ongeveer zeven miljoen Euro. May blijft een adembenemde verschijning!

credits

Regie:
Ian Pringle
Cast:
Mathilda May, Tchéky Karyo, Peter O'Toole, Richard Moir, Arthur Dignam, Claude Villers, Nabil Massad, Ben Smail, Wolfgang Harnisch
Productie:
Jean Petit, Daniel Scharf, Jacques Le Clere
Muziek:
Paul Schutze
Jaar:
1991
Genres:
Biografie, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Vigilante, Feministische film
Landen:
Frankrijk, Australië


op televisie
0 uitzendingen

Isabelle Eberhardt (1991) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer