Chamanka

1997, Andrzej Zulawksi, 110 minuten

Frankrijk/Polen/Zwitserland 1997. Mysterie van Andrzej Zulawksi en Andrzej Zulawski. Met o.a. Iwona Petry, Bugoslaw Linda, Agnieszka Wagner, Pawel Delag en Wojtek Kowman.

VPRO Cinema

In Warschau ontmoeten anthropoloog Michel (Linda) en een jonge studente (Petry) uit de provincie elkaar, die de Italiaanse genoemd wordt. De Italiaanse, die bijna een nimfomane is, verleidt Michel zodanig dat de vonken er vanaf vliegen. Michel raakt in haar ban. In de moerassen niet ver van de Poolse hoofdstad vindt hij een gemummificeerd lichaam, dat hij meeneemt naar het wetenschappelijke instituut, waar hij werkt. Het is een sjamaan, met wie Michel slaagt te communiceren; hij vertelt Michel dat hij in deze droevige staat is aangeland omdat een jonge vrouw in het bezit wilde komen van zijn macht. Ondertussen werkt onze onverzadigbare studente op het abattoir, waar zij zich sterkt met het gelatine-achtige slachtafval, dat uit de vleesmolen spuit. Michel kan echter zijn noodlot niet ontlopen, want hij wordt geconfronteerd met de uranium-maffia uit de Oekraïne! Deze wonderlijke film bevat een fors aantal seksscène's, de nodige kritiek op de postcommunistische maatschappij en werd door de filmresencenten vooral in Frankrijk gedoodverfd als porno. In Polen liep het storm, vooral vanwege de onvolwassen jeugd, maar buiten het eigen land deed de film eigenlijk niets. Elfde film van de regisseur, die ook elf boeken schreef, na een lange periode van stilte. Het vreemde scenario is van Manuela Gretkowska, die af en toe in de Poolse versie van Elle een artikel schrijft. De hoofdrol Linda is goed en draagt in feite de film, al is Petry - om haar lekkere lichaam - niet te versmaden. Het camerawerk is van Andrzej Jaroszewicz. Wordt niet echt aanbevolen, maar oordeel zelf.

credits

Regie:
Andrzej Zulawksi, Andrzej Zulawski
Cast:
Iwona Petry, Bugoslaw Linda, Agnieszka Wagner, Pawel Delag, Wojtek Kowman, Piotr Machalica, Alicja Jachiewicz, Piotr Wawrzyncak, Wojciech Kowman, Zdzislaw Wardejn, Jolanta Grusznic, Boguslaw Linda
Scenario:
Manuela Gretkowska
Productie:
Jacky Ouaknine
Camera:
Andrzej Jaroszewicz
Muziek:
Andrzej Korzynski
Jaar:
1997
Alt. titels:
Szamanka
Genres:
Mysterie, Thriller
Trefwoorden:
Erotiek
Landen:
Frankrijk, Polen, Zwitserland


op televisie
0 uitzendingen

Chamanka (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer