Brigands, Chapitre VII

1996, Otar Iosseliani, 129 minuten

Frankrijk/Rusland/Zwitserland/Italiƫ 1996. Otar Iosseliani. Met o.a. Amiran Amiranasvili, Guio Tzintzadze, Dato Gogibeidasvili, Nino Odzonikidze en Keti Kapanadze.

VPRO Cinema

De producenten van een nieuwe film wonen een priv[KA1]e- projectie bij van hun geesteskind, maar de operateur heeft wat teveel gedronken en vergist zich in de juiste spoel. Zo krijgen we het eerste verhaal dat zich afspeelt in de middeleeuwen in een Oost-Europees land, waar koning Vano (Amiranasvili) doorlopend oorlog voert, terwijl hij bedrogen wordt door zijn ega. Voor het tweede verhaal verplaatsen we ons naar Rusland onder de terreur van Stalin en het derde naar het heden, tijdens een burgeroorlog. Er wordt in wezen drie maal hetzelfde verhaal, met dezelfde acteurs en alternatieve personages, verteld, maar steeds in een andere context en in een andere stijl. Het eerste verhaal is geconcipi[KA3]eerd als een zwijgende film, het tweede in socialistisch-realistische Sovjetstijl en het derde (en de epiloog) is hedendaagse cinema. Het geheel is een sprookjesachtige komedie vol ironie en sarcasme, met gewelddadige fragmenten gelardeerd, dit alles met de bedoeling om te tonen dat de mens in alle tijden slecht was en is. Het geheel oogt erg onevenwichtig maar toont toch een regisseur met een sterke persoonlijkheid, die durft af te wijken van betreden paden. Hij schreef zelf tevens het scenario. Achter de camera stond William Lubtchansky. Dolby Stereo.

credits

Regie:
Otar Iosseliani
Cast:
Amiran Amiranasvili, Guio Tzintzadze, Dato Gogibeidasvili, Nino Odzonikidze, Keti Kapanadze, Alexei Djakeli, Nico Kartsivadze
Productie:
Martine Marignac
Camera:
William Lubtchansky
Muziek:
Nicolas Zourabichvili
Jaar:
1996
Trefwoorden:
Episodenfilm, Menselijke relaties
Landen:
Frankrijk, Rusland, Zwitserland, Italiƫ


op televisie
0 uitzendingen

Brigands, Chapitre VII (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer