Zwitserland/Frankrijk/Italië 1998. Mysterie van Jacques Rivette. Met o.a. Sandrine Bonnaire, Jerzy Radziwilowicz, Laure Marsac, Françoise Fabian en Pascal Bonitzer.

VPRO Cinema

Moderne Franse versie van de klassieke Elektra-mythe met Sylvie (Bonnaire) in de hoofdrol. Haar leven is uitermate gestructureerd totdat haar broer Paul (Colin) komt opdagen met een verward verhaal over de vermeende moordenaar van hun vader. Ze besluit zich te wapenen en stort zich zo in een intrigerend verhaal van dood en rampspoed, liefde, vertrouwen en wraak. De controversiële Nouvelle Vague-filmmaker Rivette maakte ooit een 13 uur lange film (Out one, 1971) en heeft een diepe minachting voor filmconventies als continuïteit en plot. In het 'slechts' 170 minuten (in de oorspronkelijke versie) durende Secret défense verstrengelt hij op een intelligente manier het leven van alledag met een raadselachtige vervreemding. De acteurs lijken al improviserend met het meanderende plot mee te deinen. De focus ligt bij de realiteit van het moment zoals Sylvie die beleeft, zonder een ogenblik de aandacht van de kijker te verliezen. (VM/VPRO Gids)

credits

Regie:
Jacques Rivette
Cast:
Sandrine Bonnaire, Jerzy Radziwilowicz, Laure Marsac, Françoise Fabian, Pascal Bonitzer, Emmanuelle Cuau, Christine Vouilloz, Mark Saporta, Grégoire Colin
Scenario:
Jacques Rivette, Emmanuele Cuau, Pascal Bonitzer
Productie:
Martine Marignac, Maurice Tinchant
Camera:
William Lubtchansky
Muziek:
Jordi Savall
Geluid:
Bernard Leroux
Art direction:
Manu de Chauvigny
Montage:
Nicole Lubtchansky
Jaar:
1998
Genres:
Mysterie, Familiefilm
Trefwoorden:
Kerstfilm
Landen:
Zwitserland, Frankrijk, Italië


op televisie
0 uitzendingen

Secret défense (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken