Verenigde Staten 1924. Fantasy van Herbert Brenon. Met o.a. Betty Bronson, Ernest Torrence, George Ali, Anna May Wrong en Esther Ralston.

VPRO Cinema

De eerste verfilming van het inmiddels klassiek geworden fantasyverhaal van J.M. Barrie, dat tot scenario werd bewerkt door Willis Goldbeck. Het gaat over het elfje Peter Pan (Bronson), die op zoek is naar zijn eigen schaduw en zo in de slaapkamer van de kinderen van het gezin Darling belandt. Hij gaat met Wendy (Brian) en John (Murphy) uit op avontuur en ze komen terecht in Never-Never-land. Na een heftige strijd met Captain Hook (Torrence) en andere spannnende en soms amusante belevenissen keren ze terug en liggen de kinderen weer veilig in hun bedjes. Ze vragen zich af of het nu een droom of werkelijkheid is geweest. Scenarioschrijver Goldbeck bewerkte de roman getrouw en schrijver Barrie hield een wakend oog in het zeil bij de opnames. Hoofdrol Bronson is in werkelijkheid een volwassen vrouw met het fragiele postuur van een kind. Met grote beheersing van haar spieren is het haar gelukt om jeugdig te lijken - een krachttoer; bovendien komt ze als heel innemend over; ook de andere rollen doen op enthousiaste wijze hun best. De dierenwereld is bevolkt met acteurs en actrices in speciale kostuums, maar dat ziet er allemaal fantastisch uit en het werkt echt. Delen van de film zijn met de hand ingekleurd in oker en blauw en het resultaat is wonderbaarlijk. Deze bespreking betreft de gerestaureerde versie, die als 'kunstvoorwerp' in het bezit is van het Newyorkse Museum of Modern Art. Het absolute hoogstandje van de film is de fotografie van de vermaarde James Wong Howe, die met zijn spel van licht en donker een extra dimensie geeft. Vermeldenswaard zijn de speciale effecten van Roy Pomeroy, die tevens assistent-regisseur was. Voor de gerestaureerde versie schreef Philip C. Carli in 1999 een speciale score, die tv- uitzendingen en video- of DVD-versies begeleidt. Een onvergankelijke film, die je eigenlijk gezien moet hebben.

credits

Regie:
Herbert Brenon
Cast:
Betty Bronson, Ernest Torrence, George Ali, Anna May Wrong, Esther Ralston, Cyril Chadwick, Mary Brian, Jack Murphy, Virginia Brown Faire, Philippe De Lacy, Kit Wain
Productie:
Adolphe Zukor, Jesse L. Lasky
Muziek:
Philip C. Carli
Jaar:
1924
Genres:
Fantasy, Avonturenfilm, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Fantasy, Mijlpaal in de film, Familiefilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Peter Pan (1924) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken