Ukradená Vzducholod

1966, Karel Zeman, 88 minuten

Servië en Montenegro/Italië 1966. Avonturenfilm van Karel Zeman. Met o.a. Michael Pospisil, Hanus Bor, Jan Cizek, Josef Stráník en Jan Malát.

VPRO Cinema

Op de luchtvaarttentoonstelling van 1891 in Praag is het luchtschip van `Findejs and Comp` de absolute sensatie. Vijf avontuurlijke jongens, Jaboubek (Pospisil), Tom[KA1]as (Bor), Martin (Cizek), Petr (Stranik) en Pavel (Malat), kruipen aan boord en vliegen meer door een toeval dan door iets anders weg en maken een omzwerving om de wereld. Tijdens de reis beleven zij van alles en nog wat en komen na een vliegende storm, waarin het luchtschip onherstelbaar beschadigd wordt, terecht in een grot, waar kapitein Nemo ooit de onderzee[KA3]er Nautilus aanmeerde. Jaboubek heeft last van heimwee en gooit een brief met een noodkreet in een fles in zee. Op een goede dag doemt er een schip op aan de kim, dat aanloopt en Katka (Zelenohorsk[KA1]a) aan boord blijkt te hebben. Na een spannende strijd tegen piraten kunnen zij eindelijk weer naar huis. Hoewel de film al behoorlijk oud is en de speciale effecten ingehaald zijn door de tijd, is en blijft hij aardig vooral door de originele vondsten, waaraan jonge kinderen best het nodige plezier kunnen beleven voordat ze zich gaan vergapen aan de zeer knap gemaakte en verpakte massacultuur van Disney. Het scenario, dat vrijelijk is ge[KA3]inspireerd op de boeken van Jules Verne (toen inmiddels vrij van auteursrechten) is van regisseur Zeman en Radovan Krátký. Het camerawerk is van Josef Novotný en Bohuslav Pikhart.

credits

Regie:
Karel Zeman
Cast:
Michael Pospisil, Hanus Bor, Jan Cizek, Josef Stráník, Jan Malát, Cestmir Randa, Rudolf Deyl, Karel Effa, Cestmír Randa, Marie Brozová, Josef Haukvic, Vera Malku, Jan Teply, Josef Vetrovec, Jaroslav Mares, Frantisek Filipovský, Vá Babka, Josef Hlinomaz, Milos Nesvadba, Eduard Kohout, Jana Sedlmajerová, Stepánka Rhákova, Zdenek Braunschläger, Zdenek Díte, Miroslav Holub, Miroslav Homola, Eva Kubesová, Ladislav Navratil, Milan Nedela, Stanislav Simek, Antonín Soukup, Jaroslav Stercl, Václav Svec, Václav Trégl, Jitka Zelenohorská
Productie:
Zdenek Stibor, Václav Dores, Dana Dubova, Jindrich Dvorak
Camera:
Josef Novotný
Muziek:
Jan Novák
Jaar:
1966
Alt. titels:
I ragazzi del capitano Nemo, Ragazzi del capitano Nemo, I, Ukradená vzducholoï, Two Year Vacation, Two Year's Holiday
Genres:
Avonturenfilm, Sciencefiction, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Familiefilm, SF-Film
Landen:
Servië en Montenegro, Italië


op televisie
0 uitzendingen

Ukradená Vzducholod (1966) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer