Frankrijk 1997. Komedie van Christian de Chalonge. Met o.a. Michel Serrault, Charles Aznavour, Daniel Prévost, Maria de Medeiros en Nathalie Serrault.

VPRO Cinema

Op het toneel zien we een stel (Serrault als de komediespeler en De Medeiros als Antoinette Vervier). Ze maken ruzie en besluiten uit elkaar te gaan. Het is hun laatste voorstelling. Dan herhaalt een dergelijke sc[KA2]ene zich in de werkelijkheid: hij vindt plaats tussen de coulissen in een aantal twistgesprekken tussen een oude vriend, Maillard (Aznavour), en een voormalige rivaal (Prévost). Later zal blijken dat deze ruzie zonder einde is, hen uit elkaar gedreven heeft, maar hen al heel lang helpt de tijd te doden en tenslotte een onderdeel van het stuk is. Deze komedie naar een briljant, gelijknamig blijspel van Sacha Guitry, lijkt op de ruïne van het leven te rusten en is verpakt in de prachtige beelden van cameraman Patrick Blossier. Hij lokt de kijker echter in een fuik. Het verhaal blijft zorgvuldig dubbelzinnig dankzij het doorlopende dialoog, waarvan de fraaie zinnen de oren van de kijker strelen. Een bekwame rolverdeling ondersteunt deze intelligente overpeinzing, die een brug slaat tussen de werkelijkheid en de fantasie en in het onderhavige geval de verbinding tussen film en theater symboliseert.

credits

Regie:
Christian de Chalonge
Cast:
Michel Serrault, Charles Aznavour, Daniel Prévost, Maria de Medeiros, Nathalie Serrault, Francis Lemaire, Cécile Gaillaud, Christian Cohendy, Zdigniew Horoks, Alain Frerot
Productie:
Daniel Toscan du Plantier, Boudjemaa Dahmane
Muziek:
Michel Portal
Jaar:
1997
Alt. titels:
Comédien, Le
Genres:
Komedie, Romantiek
Trefwoorden:
Zwarte komedie, Romantisch drama
Landen:
Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Le comédien (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken