Verenigde Staten 1996. Drama van Betty Thomas. Met o.a. Kathy Bates, Daniel Roebuck, John Michael Higgins, Bob Balaban en Ed Begley jr.

VPRO Cinema

Naar het boek van Bill Carter uit 1994. Een kroniek over de strijd om de opvolging van Johnny Carson die dertig jaar lang het dicht bekeken tv-programma [KL]The Tonight Show[KLE] gedomineerd had, nadat hij eindelijk het besluit had genomen zijn gitaar aan de wilgen te hangen. De voornaamste kandidaten, die deze talk- show willen presenteren zijn Jay Leno (Roebuck) en David Letterman (Higgins). Hoewel het om een oorlog tussen de twee mediagiganten ging, is deze film in feite het verhaal hoe Letterman als winnaar uit de bus kwam nadat hij NBC in de steek had gelaten en voor CBS gekozen had. Letterman kreeg zijn eigen programma dat regelrecht ging concurreren met Leno`s [KL]The Tonight Show[KLE] in de genadeloze slag om de gunst van de kijker. Zowel Letterman als Leno zijn van huis uit stand-up- comedians met superradde tongen en de film laat zien hoe Letterman (aanvankelijk) scoorde met hogere kijkcijfers, die Leno in de schaduw zetten. Letterman kon toen in Amerika niet meer stuk. Het scenario van schrijver Carter en George Armitage was al verouderd toen zij het aan de producenten inleverden, omdat Letterman's overwinning een strovuur was en alweer was ingehaald door de actualiteit, want eind 1995 had Leno nog hogere kijkcijfers dan Letterman. De regie van Thomas is heel professioneel en ze houdt de vaart erin, maar ook zij kan het niet helpen dat dit soort onderwerpen als kabelvoer nauwelijks interessant zijn behalve voor een paar insiders, en dat de personages karikaturen van de werkelijkheid zijn. De rollen hebben hun best gedaan, maar het was een stom idee om over zo een kortademige tv-geschiedenis een film te draaien en kijkers buiten Amerika zullen er beslist niet warm voor lopen.

credits

Regie:
Betty Thomas
Cast:
Kathy Bates, Daniel Roebuck, John Michael Higgins, Bob Balaban, Ed Begley jr, Rich Little, Sandra Bernhard, Treat Williams, Reni Santoni, Peter Jurasik, John Getz, Lawrence Pressman
Jaar:
1996
Alt. titels:
Late Shift, The
Genres:
Drama, Komedie
Trefwoorden:
Americana, Docudrama
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

The Late Shift (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken