Nach dem Ende der Welt

1999, Iwan Nitschew, 120 minuten

Griekenland/Bulgarije/Duitsland 1999. Drama van Iwan Nitschew. Met o.a. Katarina Didaskalo, Stefan Danailow, Wassil Michailow, Tatjana Lolowa en Georgi Kalojantschew.

VPRO Cinema

Professor Albert Cohen (Danailow) uit Isra[KA3]el wordt gevraagd voordrachten te houden in Bulgarije, dat al enige tijd het communistische juk van zich heeft afgeschud. Zo komt hij terecht in Plovdiv, waar hij zijn jeugd heeft doorgebracht en ontmoet zijn eerste liefde Araksi (Didaskalo), die hij in Frankrijk waande. Samen beleven ze door hun herinneringen opnieuw het verleden dat begon in de jaren 1950. Bulgarije was een gelukkige smeltkroes in de Balkan, waar Turken, Bulgaren joden en zigeuners vreedzaam naast elkaar leefden totdat de communistische zuiveringen begonnen. De zigeuners werden verdreven, de Turken moesten terug en voor kapitalisten zoals Araksi`s familie was geen plaats. Zij `mochten` de trein nemen naar Frankrijk, maar de werkelijkheid was anders: Araksi`s vader kwam om in een werkkamp, terwijl zij en haar moeder (een dubbelrol van Didaskalo) zich op het land moesten zien te redden. Dankzij het feit dat Alberts moeder een aanbidder had die in de partij zat, gebeurde hen een tijdje niets totdat ze de kans kregen naar Isra[KA3]el te emigreren. Het verleden en het heden werd door fotograaf Kostas (Tzizopolus) vastgelegd en zo blijft het verhaal van de film in zijn verband, maar het einde is triest omdat misdadige voormalige partijkameraden zich verrijken met grondspeculatie en Kosta's atelier willen bemachtigen. Kosta verkiest de dood boven het toegeven aan smerige schurken en komt om in een alles vernietigende brand, waarbij ook de foto's voor het nageslacht verloren gaan. Professsor Cohen en zijn hervonden jeugdliefde hebben echter in de toekomst nog een kans. Het min of meer literaire scenario van Angel Wagenstein is wat zwaar op de hand en helaas niet helemaal geslaagd. Al met al een interessante kijkervaring dankzij de behoorlijke regie en het dito spel. Het camerawerk is van Georgi Nikolow. Let wel: de film is behoorlijk traag.

credits

Regie:
Iwan Nitschew
Cast:
Katarina Didaskalo, Stefan Danailow, Wassil Michailow, Tatjana Lolowa, Georgi Kalojantschew, Georgi Russew, Nikolai Rudarow, Jorgus Tzizopolus, Athina Papas, Dshoko Rossitsch
Camera:
Georgi Nikolow
Muziek:
Stefan Dimitrow
Jaar:
1999
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama
Landen:
Griekenland, Bulgarije, Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Nach dem Ende der Welt (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer