Ierland/Duitsland 1998. Romantiek van Cathal Black. Met o.a. Greta Scacchi, Daniel Craig, Stephen Dillane, Donal Walsh en Valerie Edmond.

VPRO Cinema

Rond 1890 ontstond er in Ierland een beweging die het land wilde afscheiden van het Verenigde Koninkrijk, waarbij het sedert 1800 was ingelijfd. Men wilde `homerule`, maar er waren twee stromingen: een revolutionaire en een parlementaire. De Ierse vrijheidsstrijd werd tenslotte in de periode 1921-23 beslecht en leidde tot een Ierse Vrijstaat en het Engelse Noord Ierland. Tegen deze achtergrond speelt het romantische verhaal dat vlak voor 1900 begint. Een Engelse grootgrondbezitster, Agnes McDonnell (Scacchi), een aantrekkelijke vrouw, op het eiland Achill dat voor de Noord-Westkust ligt laat zich tegen beter weten in ompraten door de jongere James Lynchehaun (Craig) om hem aan te stellen als rentmeester en de baas te laten spelen over de pachters en landarbeiders. Ze beleven een stormachtige affaire, waarbij de charismatische Lynchehaun bijna het landgoed versjachert en het bezit aan de rand van de afgrond brengt. Een fraai beeld van het op zijn einde lopende Victoriaanse tijdperk, het begin van de seksuele bevrijding en de opkomende emancipatie (van de vrouw). Het scenario is van Brian Lynch en gebaseerd op twee korte verhalen van James Carney, getiteld The Playboy en The Yellow Lady, dat als toneelstuk met de titel The Playboy of the Western World in het Londense theaterdistrict volle zalen getrokken had. Het fraaie camerawerk is van Slavomir Idziak. Voor kijkers die van mooie mensen en goed dialoog houden.

credits

Regie:
Cathal Black
Cast:
Greta Scacchi, Daniel Craig, Stephen Dillane, Donal Walsh, Valerie Edmond, Lalor Roddy, Mikel Murphy, Olivia Caffey, Charlotte Bradley, Noel O'Donovan, Kieran Ahem
Scenario:
Brian Lynch
Productie:
Cathal Black, Rudolf Wichmann
Muziek:
Ralf Wienrich
Jaar:
1998
Alt. titels:
Love & Rage
Genres:
Romantiek, Historische film
Trefwoorden:
Romantisch drama
Landen:
Ierland, Duitsland

op televisie
0 uitzendingen

Love and Rage (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken