Nederland 1999. Komedie van Lodewijk Crijns. Met o.a. Hans Teeuwen, Dijn Blom, Kim van Kooten, Peer Mascini en Najib Amhali.

VPRO Cinema

Religie is uit, spiritualiteit is in. Van boompraten tot boeddhisme, op zoek naar zingeving stort de dwalende mens zich tegenwoordig op alles wat anders is. Crijns greep dit fenomeen aan om een doldrieste komedie te maken met Teeuwen in de hoofdrol als Ramses, een sullige twintiger die al acht jaar in een commune verblijft in Limburg. Van top tot teen doorboord met piercings en gekleed in een vormloos gewaad houdt hij zich daar bezig met de leer van Kahn-Goeroe. Vlak voor zijn nogal pijnlijke (genitale) initiatie verschijnt zijn zus Natasha (Van Kooten) ten tonele met het bericht dat hun vader (Mascini) op sterven ligt in Amsterdam. Samen gaan ze naar de hoofdstad waar Ramses kennismaakt met het vrouwelijk geslacht én met een Palestijnse profeet in de Bijlmer die het dak van zijn flat heeft ingericht als landingsplaats voor de Messias. Ridicuul? Zeker. Subliem? Nee, maar Teeuwen en Mascini verschaffen meer dan voldoende absurd kijkplezier.

credits

Regie:
Lodewijk Crijns
Cast:
Hans Teeuwen, Dijn Blom, Kim van Kooten, Peer Mascini, Najib Amhali, Orlando MacBean, Anis de Jong, Pieter Bouwman, Mischa Hulshof, Ruben van der Meer, Marc van Uchelen
Scenario:
Lodewijk Crijns
Productie:
Martin Lagestee
Camera:
Menno Westendorp
Muziek:
Jeroen Strijbos, Rob van Rijswijk
Geluid:
Eric Leek
Art direction:
Ben Zuydwijk
Montage:
Wouter Jansen
Jaar:
1999
Alt. titels:
Jezus is a Palestinian
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Satire, Religieuze film
Landen:
Nederland

op televisie
0 uitzendingen

Jezus is een Palestijn (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken