Räpsy ja Dolly eli Pariisi odottaa

1990, Matti Ijäs, 90 minuten

Finland 1990. Komedie van Matti Ijäs en Matti Ijas. Met o.a. Raija Paalanen, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Pertti Sveholm en Risto Salmi.

VPRO Cinema

Loser R[KA3]apsy (Pellonp[KA3]a[KA3]a) leert Dolly (Paalanen) kennen. Hij zegt vertegenwoordiger te zijn, maar het is onduidelijk wat hij precies verkoopt. Als hij onder druk gezet wordt om een oude vriend een mes te bezorgen, krijg je toch echt de indruk dat hij zich in het schemerwereldje van de kleine misdaad beweegt. Dolly is een belegen danseres uit - zo beweert zij - het cabaret à la het Lido de Paris met zijn vermaarde Bluebell Girls. Dolly drinkt meer dan ze danst en leeft in het verleden al krijgen we haar wel in haar 'danskostuum' te zien. Räpsy, die duur voor zijn vrijheid betaalt, en Dolly ondernemen een poging samen nog wat te gaan maken van de toekomst die hen nog overblijft. Verfrissende literaire cinema uit het hoge Noorden, best interessant voor filmliefhebbers. Het scenario is van Arto Melleri en regisseur Ijäs, die zijn carrière heeft voortgezet met tv-films, hetgeen niet verwonderlijk is in zo'n dun bevolkt land en zo'n beperkt taalgebied. Trouwens deze film is medegefinancieerd door de Finse omroep. Het camerawerk is van Tahvo Hirvonen en Juha-Veli Äkräs.

credits

Regie:
Matti Ijäs, Matti Ijas
Cast:
Raija Paalanen, Matti Pellonpää, Kari Väänänen, Pertti Sveholm, Risto Salmi, Sulevi Peltola, Veikko Tiitinen, Eeva Litmanen, Raija Paalanen
Scenario:
Arto Melleri
Productie:
Heikki Takkinen
Camera:
Tahvo Hirvonen
Muziek:
Henrik Otto Donner, Hannu Nurmio
Jaar:
1990
Alt. titels:
Räpsy ja Dolly, Räpsy & Dolly - Eli Pariisi odottaa, Dolly and her lover
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Finland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer