Mali/Frankrijk 1999. Historische film van Cheick Oumar Sissoko. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Salif Keita, Balla Moussa Keita, Fatoumata Diawara en Maimouna Hélène Diarra.

VPRO Cinema

Wie deze film wil waarderen moet bijbelvast zijn of het O.T. (nog) eens aandachtig (her)lezen. Daarbij moet je over een groot gevoel voor poëzie beschikken en moet je je intens concentreren op de beelden die door het netvlies worden opgenomen. Het scenario van Jean-Louis Sagot-Durvaroux behandelt de hoofdstukken 23 tot 37 van het boek Genesis en probeert ons te laten zien dat het O.T. ook als een Afrikaanse allegorie geïnterpreteerd kan worden - wie heel open van opvatting is, vindt het een interessante gedachte. Zowel Sagot-Durvaroux als regisseur Sissoko verbuigen de gevestigde opvattingen uit de bijbel als ze menen dat bepaalde rituelen en dito gewoontes onmenselijk zijn. Ze hebben Jacob en Esau een menselijke gestalte gegeven, die over emoties en impulsief gedrag beschikken, maar het is zeer beslist geen bijbelverfilming in de stijl van Cecil B. DeMille geworden. Ze dragen de idealistische booschap uit 'Alle Menschen werden Brüder'. Het camerawerk van Lionel Cousin is prachtig en misschien wel het boeiendste aan deze film, die lang niet voor iedereen is weggelegd. Dolby stereo SRD.

credits

Regie:
Cheick Oumar Sissoko
Cast:
Sotigui Kouyaté, Salif Keita, Balla Moussa Keita, Fatoumata Diawara, Maimouna Hélène Diarra, Balla Habib Dembélé, Magma Coulibaly, Oumar Mamoury Keita
Productie:
Jacques Atlan, Chantal Bagilishya, Ibrahima Toure
Muziek:
Pierre Sauvageot, Michel Risse
Jaar:
1999
Alt. titels:
Genèse, La
Genres:
Historische film
Trefwoorden:
Bijbelse film
Landen:
Mali, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

La genèse (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken