Uttara

2000, Buddhadev Dasgupta, 99 minuten

India 2000. Drama van Buddhadev Dasgupta. Met o.a. Jaya Seal, Tapas Pal, Shankar Chakraborty, R.I. Asad en Tapas Adhikari.

VPRO Cinema

Nemai (Pal) en Balaram (Chakraborty) zijn overwegwachters bij de spoorwegen in een afgelegen uithoek in Bengalen in India. Er passeren maar weinig treinen. Ze zijn evenwel met hun tamelijk saaie en uitzichtloze bestaan beslist niet ontevreden. Behalve de sociale zekerheid door het werk, vermaken ze zich best met hun gezamenlijke hobby: de worstelsport. Ze hebben immers zee[KA3]en van tijd. Het gaat hen niet om wie er wint, maar om het gebeuren zelf. Dan gaat Balaram trouwen met de schone Uttara (Seal). Hierdoor slaat hun bestaan en vooral dat van Nemai uit de balans. Er ontstaat onrust en in India lopen de gemoederen snel op: binnen de kortste keren staan hindoes uit het dorpje tegenover fundamentalistische moslims. De 56-jarige regisseur Dasgupta kreeg op het festival van Venetië de regieprijs, maar dat zegt een Westeuropese kijker weinig. Die heeft geen oog voor de prachtige, trage beelden. Die kijker meent dat de spelprestaties houterig en amateuristisch zijn en hij vindt eveneens dat er technisch van alles en nog wat hapert aan de film. En hij heeft gelijk. Uitsluitend geschikt voor de allerfijnste fijnproevers onder de meest pretentieuze kijkers. Het homoerotische scenario is van regisseur Dasgupta naar een verhaal van Samaresh Bose. Het camerawerk is van Asim Bose. Exporttitel: THE WRESTLERS.

credits

Regie:
Buddhadev Dasgupta
Cast:
Jaya Seal, Tapas Pal, Shankar Chakraborty, R.I. Asad, Tapas Adhikari, Saurav Das, Gautam Warshi, Masood Akhtar, Subrata Dutta, Shankar Charkraborty
Scenario:
Buddhadev Dasgupta
Productie:
Buddhadev Dasgupta, Dulal Roy
Camera:
Asim Bose
Muziek:
Biswadep Dasgupta
Art direction:
Ashok Bose
Montage:
Raviranjan Maitra
Schrijver:
Samaresh Bose
Jaar:
2000
Alt. titels:
Wrestlers, The, The Wrestlers
Genres:
Drama, Bollywood
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
India


op televisie
0 uitzendingen

Uttara (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer