Sibirskij tsiryulnik

1998, Nikita Mikhalkov, 176 minuten

Italië/Frankrijk/Tsjechië/Rusland 1998. Drama van Nikita Mikhalkov. Met o.a. Julia Ormond, Oleg Menshikov, Richard Harris, Aleksei Petrenko en Vladimir Ilyin.

VPRO Cinema

Als de film begint zijn we in 1905 en zien we een vrouw met haar rug naar de kijker toegekeerd, die een brief schrijft aan haar zoon die cadet is op een chique Amerikaanse militaire academie. Ze ontsluiert het geheim van zijn geboorte en wie zijn vader is. Dan neemt de film een sprong van twintig jaar terug in de tijd. We maken kennis met Jane Callahan (Osmond), een elegante jonge vrouw die naar Moskou reist om Douglas McCracken (Harris) te helpen bij de verkoop van zijn uitvinding. Het is een soort kapmachine, waarmee je heel snel bomen kunt vellen en ontdoen van hun takken en de stammen geschikt maakt voor vervoer naar de houtzagerijen. Hij noemt zijn machine de Barbier van Siberi[KA3]e en hij wil hem verkopen aan de groothertog (Steblov) die regeert over dat immense deel van het Russische tsarenrijk. Jane ontmoet een jonge officier Andrei Tolstoy (Menshikov) - geen familie van de beroemde auteur haast hij om haar uit te leggen - die uiteindelijk de vader is van de cadet die de brief gaat ontvangen. Voor het zover is hebben we verschrikkelijk veel beleefd. Jane heeft geflirt met generaal Radlov (Petrenko) de commandant van de militaire academie die moet helpen de groothertog over te halen, en Dunyasha (Anna Mikhalkova), de meid van Andrei`s moeder, is heimelijk verliefd op hem. We zijn aanwezig geweest bij de officiersinwijding aan het hof van tsaar Alexander de Derde (Mikhalkov). De uitvinding kan aanvankelijk niet verkocht worden omdat de opstandige heerser van Siberië het aan de stok krijgt met het tsaristische leger. Andrei is inmiddels in ongenade gevallen en verbannen naar Siberië; Dunyasha is hem gevolgd en heeft met hem een gezin gesticht. De film heeft een reeks van problemen. Hij is minstens een uur te lang; hoofdrollen Ormond en Harris kunnen niet overtuigen; Ormond en Menshikov vormen geen geloofwaardig stel; het scenario van regisseur Mikhalkov en Rustam Ibragimbekov houdt het midden tussen een komisch verhaal met kluchtige uitschieters en plat melodrama, terwijl het poogt een epische liefdesgeschiedenis te vertellen. Te veel europudding en te weinig resultaat, al is de scène aan het hof van de tsaar met Mikhalkov prachtig en worden de bijrollen door de Russische cast uitstekend ingevuld. Zou de hele film op dat niveau geweest zijn, dan had Mikhalkov een romantisch meesterwerk afgeleverd in de stijl van DOCTOR ZHIVAGO van David Lean uit 1965. Het heeft niet zo mogen zijn. Het camerawerk is van Franco Di Giacomo en Pavel Lebeshev. Panavision. Dolby Stereo. Exporttitel: THE BARBER OF SIBERIA.

credits

Regie:
Nikita Mikhalkov
Cast:
Julia Ormond, Oleg Menshikov, Richard Harris, Aleksei Petrenko, Vladimir Ilyin, Aleksandr Yakovlev, Marat Basharov, Daniel Olbrychski, Anna Mikhalkova, Robert Hardy, Isabelle Renauld, Yevgeni Steblov, Mac McDonald, Marina Neyolova, Nikita Tatarenkov, Artyom Mikhalkov, Avangard Leontyev, Elizabeth Spriggs, Vladimir Zajtsev, Nadezhda Mikhalkova, Leonid Kuravlyov, Aleksandr Ilyin, Yegor Dronov, Nikita Mikhalkov
Scenario:
Nikita Mikhalkov
Productie:
Michel Seydoux, Leonid Vereschagin, Nikita Mikhalkov
Camera:
Franco Di Giacomo
Muziek:
Eduard Artemiev
Jaar:
1998
Alt. titels:
Le barbier de Sibérie, Barbier de Sibérie, Le, Sibirsky ciryulnik
Genres:
Drama, Historische film, Romantiek
Trefwoorden:
Melodrama, Romantisch drama
Landen:
Italië, Frankrijk, Tsjechië, Rusland


op televisie
0 uitzendingen

Sibirskij tsiryulnik (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer