Beyrouth Fantôme

1998, Ghassan Salhab, 117 minuten

Frankrijk/Libanon 1998. Oorlogsfilm van Ghassan Salhab. Met o.a. Darina Al Joundi, Rabih Mroué, Carol Abboud, Hassan Farhat en Younes Aoude.

VPRO Cinema

Eind jaren '80. Tien jaar eerder ontvluchtte Khalil (Aouni Kawas) het oorlogstoneel van Beiroet. Zijn familie en vrienden gingen ervan uit dat hij was omgekomen tijdens de strijd en zijn stomverbaasd wanneer ze geruchten over de terugkeer van zijn 'geest' vernemen. De hereniging zorgt voor een wijd scala aan emoties. Men heeft om hem gerouwd als een dode en verder geleefd in een stad in oorlog. Op zoek naar de waarheid wisselen woede, onbegrip, twijfel en apathie elkaar af. Kort daarna is Khalil weer verdwenen. De analogie met de verloren identiteit van Beiroet en haar bewoners wordt voortreffelijk verbeeld in het speelfilmdebuut van Salhab. Zijn scenario schakelt soepel tussen feit en fictie met enerzijds de interviews met de acteurs die hun persoonlijke oorlogservaringen ventileren en anderzijds de terugkeer van Khalil. Met muziek van zangeres Asmahan en melancholische strijkcomposities van Gavin Bryars. In eigen land deed de film het niet best. 'Oorlogsmoeheid,' volgens de regisseur. In The Daily star voegde hij er nuchter aan toe: 'Er is geen markt in de [Arabische] regio.(è) Mensen circuleren niet. Ideeën circuleren niet. Waarom zouden films wel circuleren?' Originele versie met Duitse ondertiteling.

credits

Regie:
Ghassan Salhab
Cast:
Darina Al Joundi, Rabih Mroué, Carol Abboud, Hassan Farhat, Younes Aoude, Ahmad Ali Zein, Nada Ali Zein, Darina El Joundi, Aouni Kawas
Scenario:
Ghassan Salhab
Productie:
Ghassan Salhab, Aline Pelissier
Camera:
Jérôme Peyrebrune, Jérôme Peyrebrune
Muziek:
Toufic Farroux
Jaar:
1998
Genres:
Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Oorlogsfilm
Landen:
Frankrijk, Libanon


op televisie
0 uitzendingen

Beyrouth Fantôme (1998) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer