Spanje/Portugal/Frankrijk 1999. Romantiek van Manoel de Oliveira. Met o.a. Chiara Mastroianni, Pedro Abrunhosa, Antoine Chappey, Leonor Silveira en Françoise Fabian.

VPRO Cinema

Mademoiselle De Chartres (Mastroianni) wordt heen en weer geslingerd tussen romantische liefde en maatschappelijke deugdzaamheid. Haar moeder (Fabian) brengt haar het belang van bescheidenheid en trouw bij, en de angst voor onwaardige, oneerlijke mannen. Een rijke man van vlekkeloze reputatie dient zich aan: Jacques de Clèves (Chappey). In de ogen van moeder De Chartres is hij de ideale kandidaat, en haar dochter trouwt ook met hem, maar ze kan haar ogen niet afhouden van popster Pedro Abrunhosa (gespeeld door echte Portugese popster Pedro Abrunhosa). Net als mevrouw De Lafayette, op wier roman 'La Princesse de Clèves' La lettre gebaseerd is, richt regisseur De Oliveira zich niet primair op emoties, maar op moraal. De roman 'La Princesse de Clèves' dateert van 1678, maar De Oliveira laat zijn film in het nu spelen. Dat de ethiek van die tijd in zijn film anachronistisch is, vond de regisseur alleen maar interessant, zo verklaarde hij. In feite volgt hij daarmee schijfster De Lafayette, die in haar' La Princesse de Clèves' de tijd van een eeuw eerder gebruikte als excuus om haar eigen tijd te onderzoeken.

credits

Regie:
Manoel de Oliveira
Cast:
Chiara Mastroianni, Pedro Abrunhosa, Antoine Chappey, Leonor Silveira, Françoise Fabian, Maria João Pires, Anny Romand, Luis Miguel Cintra, Stanislas Merhar, Ricardo Trêpa, Claude Lévèque, Alain Guillo, Jean-Loup Wolff, Alexandre Nanaia, Marcel Terroux, Claude Sempere, Pedro Abrunhosa
Scenario:
Manoel de Oliveira
Productie:
Paulo Branco
Camera:
Emmanuel Machuel
Muziek:
Pedro Abrunhosa, Franz Schubert, Pedro Abrunhosa
Geluid:
Jean-Paul Mugel
Art direction:
Judy Shrewsbury, Ana Vaz Da Silva
Montage:
Valérie Loiseleux
Jaar:
1999
Alt. titels:
Carta, A, La Lettre, Lettre, La, Princesa de Clèves, A, Princesse de Clèves, La, The Letter
Genres:
Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Romantisch drama
Landen:
Spanje, Portugal, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

A Carta (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken