Dolce farniente

1999, Nicolae Caranfil, 119 minuten

Roemenië/Frankrijk/België/Italië 1999. Drama van Nicolae Caranfil. Met o.a. François Cluzet, Isabella Ferrari, Margherita Buy, Giancarlo Giannini en Pierfrancesco Favino.

VPRO Cinema

De Franse schrijver Stendahl (Cluzet), die in werkelijkheid Marie Henri Beyle heet, reist door het uit onafhankelijke koninkrijkjes, stadsstaten en kerkelijke domeinen bestaande Itali[KA3]e dat sedert 1815 in oorlogen verwikkeld is om de nationale vrijheid en eenheid. De rijkjes vallen om, maar de strijd zal pas in 1870 voorbij zijn. Stendahl wordt verliefd op de mooie Jos[KA1]ephina (Ferrari) met wie hij per diligence onderweg is. Vlakbij de grens van het koninkrijk Napels gaan ze logeren bij haar getrouwde nicht Gabriella (Buy), die later in het gezelschap van de componist Gioacchino Rossini (Favino) met hen meegaat. Rossini en Stendahl kunnen goed met elkaar overweg en zij geven voorstellingen, waarbij de een declameert en de ander musiceert. Ondertussen woedt de strijd in alle hevigheid, maar het tweetal interesseert zich meer voor het veroveren van mooie vrouwen dan met politieke ideeën en geweerschoten. De romanticus Stendahl wordt gearresteerd wegens het voorlezen van 'ondermijnende' lectuur, terwijl Rossini zich nog net uit de voeten kon maken met Gabriella. Het scenario van regisseur Caranfil naar de roman La Comédie de Terracina van Frédéric Vitoux rammelt historisch behoorlijk, maar de film ziet er als kostuumstuk gelikt uit en wie van de avontuurlijke romantiek houdt, komt aan zijn trekken. Het spel dat rijk aan dialoog is, is genietbaar. Om kosten te besparen werd er gefilmd in Roemenië. Het camerawerk is van Cristian Comeaga. Bekroond op het filmfestival van Namen.

credits

Regie:
Nicolae Caranfil
Cast:
François Cluzet, Isabella Ferrari, Margherita Buy, Giancarlo Giannini, Pierfrancesco Favino, Teresa Saponangelo, Gianni Fantoni
Productie:
Antoine de Clermont-Tonnerre, Rosanna Seregni, Alberto Passone
Camera:
Cristian Comeaga
Muziek:
Nicola Piovani
Jaar:
1999
Genres:
Drama, Avonturenfilm, Historische film
Trefwoorden:
Melodrama, Avonturenfilm
Landen:
Roemenië, Frankrijk, België, Italië


op televisie
0 uitzendingen

Dolce farniente (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer