L'autre

1999, Youssef Chahine, 106 minuten

Egypte/Frankrijk 1999. Drama van Youssef Chahine. Met o.a. Nabila Ebeid, Mahmoud Hemeida, Hanane Tork, Hani Salama en Lebleba.

VPRO Cinema

Chahine is een grootmeester van de zevende kunst en hij verpakt zijn boodschappen als soap opera`s met een lange speelduur, afgewisseld door musicalachtige showstoppers. Deze film wijkt niet af van het patroon, maar is redelijk kort en bevat in wezen een gedoemde love story, te midden van een politieke boodschap. Toch zijn de vaste aanhangers van Chahine minder tevreden en herkennen ze zijn werk minder. Deze film lijkt daarentegen redelijk toegankelijk voor de westerse kijker. Adam (Salama), een Egyptische rich kid van Egyptisch-Amerikaanse ouders, studeert aan UCLA en schrijft een scriptie over het moderne terrorisme. Op het vliegveld van Ca[KA3]iro onmoet hij de oogverblindende journaliste Hanane (Tork), die maatschappijkritische artikelen schrijft over big business. Ze worden verliefd en trouwen halsoverkop, hetgeen in het geheel niet naar de wens is van Adams moeder Margaret (Ebeid), die vervolgens alles in het werk stelt om haar schoondochter te vernietigen. Hanane, afkomstig uit bescheiden verhoudingen, heeft een broer die lid is van een terroristische organisatie. Margaret probeert hem over te halen een dodelijke val te zetten voor Hanane. Dit alles wordt wat ingewikkelder gemaakt door een Oedipuscomplex van Margaret (ooit misbruikt door haar vader toen haar moeder was overleden) dat geprojecteerd wordt naar Adam. Behalve voornoemde showstoppers wordt de handeling onderbroken met documentaire opnames over de fundamentalistische wreedheden in Algerije en kritische beelden over Amerika, want zo gaat de boodschap: Egypte wordt niet alleen door de fundamentalisten bedreigd, maar ook leeggezogen door de midden- en bovenklasse die samenwerkt met het Amerikaanse neokoloniaslisme. De spelprestaties zijn niet slecht, maar het is te breed uitgemeten en te warrig voor de tradionele Chahine-fan. Het scenario is van regisseur Chahine en Khaled Youssef. Het camerawerk is van Mohsen Nasr.

credits

Regie:
Youssef Chahine
Cast:
Nabila Ebeid, Mahmoud Hemeida, Hanane Tork, Hani Salama, Lebleba, Hassan Abdel Hamid, Ezzat Abou Aouf, Ahmed Fouad Selim, Amr Saad, Ahmed Wafik, Edward Said, Hamdine Sabahi, Tamer Samir
Scenario:
Youssef Chahine
Productie:
Humbert Balsan, Marianne Khoury, Gabriel Khoury
Camera:
Mohsen Nasr
Muziek:
Yehia El Mougy
Jaar:
1999
Alt. titels:
Autre, L', El akhar, Akhar, El
Genres:
Drama, Musical
Trefwoorden:
Sociaal drama, Politiek
Landen:
Egypte, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

L'autre (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer