Les diseurs de vérité

2000, Karim Traïdia, 70 minuten

Nederland/Frankrijk 2000. Karim Traïdia. Met o.a. Sid Ahmed Agoumi, Mireille Perrier, Jaap Spijkers, Monic Hendrickx en Mahmoud Benyacoub.

VPRO Cinema

De film begint met de politieke moord op de Algerijnse journalist Sahafi (Agoumi) in zijn land. Dan gaan we in flashback terug naar Nederland, waar hij een spreekbeurt houdt en zijn vriend Madjid (Tra[KA3]ida) hem voorstelt een asielaanvraag in te dienen. Sahafi aarzelt, want het werk voor democratie en vrijheid lijkt hem belangrijker dan monddood af te wachten in het koele opvangland Nederland. Aan de hand van de ervaringen van Madjid zien we, wat het betekent om een asielaanvraag in te dienen: de vruchteloze gesprekken met de onverschillige ambtenaar van de immigratie Breeveld (Spijkers), de hulp van de welwillende tolk Dierna (Hendrickx) en het afwachten onder de bedreiging van de lange arm van de conservatieve, duistere, Algerijns-islamitische stille krachten. Aanvankelijk was deze mooi gespeelde film bedoeld als een tv-spel en derhalve vindt men de toneelachtergrond erin terug. Het afstandelijke scenario van regisseur Traïdia is complex en verraadt dat hij al twintig jaar buiten zijn vaderland woont. Het meest opvallende is de vrijwel onherkenbare afstand tussen zijn succesfilm DE POOLSE BRUID, die oer-Hollands aandeed. De film is traag ondanks zijn beperkte speelduur. Het camerawerk van Jacques Laureys is zeer effectief, alsmede de muziek van Fons Merkies, gepast ondersteund door de klanken van Algerijnse volksmuziek. De dialogen zijn in het Frans, Arabisch en het Nederlands. Opgenomen in de prestigieuze serie Das kleine Fersehspiel in de reeks Migranten onder de titel WAHRHEIT ODER TOD.

credits

Regie:
Karim Traïdia
Cast:
Sid Ahmed Agoumi, Mireille Perrier, Jaap Spijkers, Monic Hendrickx, Mahmoud Benyacoub, Rabah Loucif, Said Bouskra, Karim Traïdia
Scenario:
Karim Traïdia
Productie:
Jeroen Beker, Frans van Gestel
Camera:
Jacques Laureys
Muziek:
Fons Merkies
Geluid:
Eddy de Cloe
Art direction:
Jany Temime, Anne Winterink
Montage:
Chris Teerink
Jaar:
2000
Alt. titels:
Diseurs de vérité, Les
Trefwoorden:
Exil-film, Politiek
Landen:
Nederland, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Les diseurs de vérité (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer