Ha chaverim shel Yana

1999, Arik Kaplun, 90 minuten

Israël 1999. Komedie van Arik Kaplun. Met o.a. Evelyn Kaplun, Nir Levy, Shmil Ben Ari, Mosko Alkalai en Dalia Friedland.

VPRO Cinema

Deze film gaat over het (nood)lot van Russische immigranten in Isra[KA3]el; het staat (dus lang) niet altijd onder een gunstig gesternte. Fima (Damidov) emigreert met Yana (Kaplun) uit Rusland dat het communistische juk heeft afgeschud, naar het beloofde land en belandt in Tel Aviv. Hij ontvangt een premie van de Isra[KA3]elische regering en trekt in een flatje. Het gaat Fima niet voor de wind, hij maakt schulden en kan Moskou niet vergeten. Bovendien denkt hij, dat hij het in de Russische hoofdstad w[KA1]el kan maken. Hij vertrekt met de noorderzon en laat Yana die in verwachting is, zonder een rooie cent achter. Eli (Levy) die zijn tijd verdeelt tussen videoreportages van bruiloften en partijen en zijn vriendinnen die hem voor zijn gunsten belonen, trekt bij de ontredderde Yana in. Vervolgens bloeit er iets moois tussen het onwaarschijnlijke stel op. Dit ten tijde van de noodlottige periode, waarin de ongelukkige Russen, die vaak geen woord Ivriet (modern hebreeuws) spreken, terecht zijn gekomen: de volledig ongemotiveerde raketaanvallen van Saddam Hossein (in 1991) op Tel Aviv als gevolg van de door Saddam ontketende Golfoorlog. De ontredderde Russische families doen alles om een shekel te verdienen: de buren aan de overkant spelden hun opa militaire onderscheidingen op en zetten hem in een invalidekarretje om meelij te wekken en almoezen te vergaren voor hun deur; accordeonspelers vechten met elkaar om een gunstig plekje op de stoep. De kracht van de Fellini-achtige film zit hem in de diep menselijke tragiek, de warmte en de openhartigheid, waarmee de maatschappelijke verschillen worden vertoond. Het scenario van regisseur Kaplun en Semyon Vinokur, is zeer belist origineel en bevat relativerende humor. De blonde, niet onknappe vrouw van Kaplun speelt de hoofdrol. Het camerawerk, grotendeels uit de hand opgenomen is van Valentin Belonogov.

credits

Regie:
Arik Kaplun
Cast:
Evelyn Kaplun, Nir Levy, Shmil Ben Ari, Mosko Alkalai, Dalia Friedland, Vladimir Friedman, Israel Damidov, Lena Sachanova, Jenya Fleisher, Evyater Lazar, Lucy Dubinchik, Yael Avraham
Productie:
Anat Bikel, Marek Rozenbaum, Uri Sabag, Moshe Levinson
Muziek:
Avi Binyamini
Jaar:
1999
Alt. titels:
Chaverim shel Yana, Ha, Hav Chaverim Shel Yana, Haverim shel Yanna, Yanna's Friends
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Tragikomedie
Landen:
Israël


op televisie
0 uitzendingen

Ha chaverim shel Yana (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer