Passion in the Desert

1997, Lavinia Currier, 93 minuten

Verenigde Staten 1997. Romantiek van Lavinia Currier. Met o.a. Ben Daniels, Michel Piccoli, Paul Meston, Kenneth Collard en Nadi Odeh.

VPRO Cinema

De film speelt in 1798 tijdens de Egyptische veldtocht van keizer Napoleon toen zijn troepen op o.a. de Sphinx schoten en het immense beeld voor de volgende generaties definitief verminkten. Jean-Michel Venture de Paradis (Piccoli) is een kunstenaar die de veldslagen en monumenten van het land in beeld moet brengen en vereeuwigen. Jean-Michel raakt met Augustin Robert (Daniels), een legerkapitein, door het strijdgewoel gescheiden van de troepen. Ze belanden in een zandstorm in de woestijn en verdwalen. Ze moeten vechten tegen het natuurgeweld om te overleven. Ze komen bijna om van de dorst en de kolder slaat in de kop van Jean-Michel, die tenslotte de hand aan zichzelf slaat, door terpentijn uit zijn schildersbenodigdheden te drinken. Augustin bevindt zich in een uitgestorven stad, waar hij een luipaard ontmoet, die hem naar zijn bron leidt en zelfs bereid is zijn prooien met hem te delen. Tussen mens en dier ontstaat een bijzondere vorm van communicatie en een bepaalde verstandhouding. Augustin noemt het beest Simoon. In haar scenario dat regisseuse Currier met Martin Edmunds schreef naar een novelle van Honoré de Balzac, heeft zij de natuur gesteld tegenover de mens die met behulp van de techniek het maagdelijke onteert en geen oog heeft voor het mystieke. Hoewel de film bedoeld is voor alle leeftijden, ontgaan deze filosofische beschouwingen de jonge kijker en vinden zij de relatie tussen het roofdier en de man naar alle waarschijnlijkheid maar gek, net zoals sommige conservatieve ouders. Daniels, een Britse acteur speelt zijn rol met grote moed en veteraan Piccoli is uitstekend. Het camerawerk is van Alexei Ridionov die filmde in Jordanië, nabij Petra en in Utah in de V.S. Het luipaard wordt in werkelijheid door een drietal gespeeld en ze zijn afkomstig van Rick Glassey en Judy Glassey, die met hun Jungle Bookings al heel wat roofdieren hebben laten optreden in de film. Deze film van debuterende Currier, heeft iets fascinerends en een schoonheid die doet denken aan THE ENGLISH PATIENT. Ook bekend als SIMOOM.

credits

Regie:
Lavinia Currier
Cast:
Ben Daniels, Michel Piccoli, Paul Meston, Kenneth Collard, Nadi Odeh, Auda Mohammed Badoul, Mohammed Ali, Habis Hussein, Tasheen Kwalda, Ismael Al-Hamd, James Peck, Nicolas Sagalle, Abdul Latif Salazar
Productie:
Lavinia Currier, Joel McCleary, Stephen Dembitzer, Jamil Dehlavi, Walpole Alton
Camera:
Alexei Ridionov
Muziek:
Hemza Al-Din, Symphonic Orchestra & Choir Estudio
Jaar:
1997
Alt. titels:
Simoom, Simoom: A Passion in the Desert
Genres:
Romantiek, Avonturenfilm, Familiefilm
Trefwoorden:
Tienerfilm, Avonturenfilm, Dierenfilm, Jeugdfilm, Romantisch drama, Familiefilm
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Passion in the Desert (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer