Liulian piao piao

2000, Fruit Chan, 116 minuten

Hongkong SAR van China/Frankrijk/China 2000. Drama van Fruit Chan. Met o.a. Qin Hailu, Mak Wai Fan, Yung Wai Yiu, Yung Wai-yiu en Hsu Hsiao-ming.

VPRO Cinema

De tweede film van regisseur Chan is een sociaal melodrama in de stijl van de Italiaanse neorealisten en de Hollywood studio`s uit de jaren 1930. De 21-jarige Yan (Qin Hailu) is getrouwd, en afkomstig uit Noord-China. Ze heeft een tijdelijke verblijfsvergunning voor Hong Kong. Ze werkt als prostitu[KA1]ee onder de bescherming van haar souteneur (Yung Wai Yiu). Haar zaken gaan goed: ze heeft soms 38 klanten op een werkdag. Ze neemt meestal een douche met haar cli[KA3]enten en wast zich achteraf schoon. Hierdoor is haar huid uitgedroogd en begint deze te schilferen. Haar werkterrein betsaat een keur aan groezelige hotels; als ze klaar is met haar werk gaat ze naar een afhaalrestaurant en nestelt zich in haar piepkleine appartement voor de tv om de tijd te doden. De acht-jarige Fan (Mak Wai Fan) woont naast haar. Ze is met haar ouders illegaal naar Hong Kong gekomen om geld te verdienen voor haar vader die maar één been heeft. Ze wast samen met haar moeder borden in een restaurant. Yan en Fan leren elkaar kennen en sluiten een onwaarschijnlijke vriendschap. Yans beschermer krijgt van een Indiase groenteboer een 'durian' naar zijn kop geslingerd, een stinkende ronde vrucht met stekels, waardoor hij flauwvalt. Fan is getuige van het voorval. Als Yans werkvergunning is afgelopen, keert ze terug naar haar geboortestreek. Niemand weet hoe ze in Hong Kong aan haar geld is gekomen. Ze besluit te gaan scheiden en wil weer terugkeren. De rollen worden ingevuld door amateurs, maar ze zijn heel geloofwaardig. Het camerawerk van Lam Wah Chuen is uit de schouder genomen en is daarom nogal onrustig. De film komt traag op gang en zou gebaat geweest zijn met een betere montage, die de speelduur met een kwartier bekort zou hebben. Niettemin een interessante kijk op het liberale Hong Kong dat weer teruggegeven is aan de Chinese volksrepubliek, die met een ijzeren hand bestuurd wordt door de communisten. De vrucht is symbolisch voor de voormalige kroonkolonie. Het scenario is van Sheng Zhi Min, Chan Wai Keung en regisseur Chan. Wellicht niet naar ieders smaak, maar een waardevolle film en Chan is een veelbelovend regisseur. De Amerikaanse titel luidt: DURIAN, DURIAN.

credits

Regie:
Fruit Chan
Cast:
Qin Hailu, Mak Wai Fan, Yung Wai Yiu, Yung Wai-yiu, Hsu Hsiao-ming, Mak Wai-fan, Qin Hailu, Wai Yiu Yung, Wai-Fan Mak, Hailu Qin, Xiao Ming Biao
Scenario:
Sheng Zhi Min, Lau Wai-Keung, Shen Zhi-min, Fruit Chan
Productie:
Doris Yang, Vincent Maraval, Alain de la Mata, Jean-Pierre Dionnet, Carrie Wong
Camera:
Lam Wah-Chuen
Muziek:
Chu Hing Cheung, Lam Wah Chuen
Art direction:
Tin Muk
Jaar:
2000
Alt. titels:
Durian Durian
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama
Landen:
Hongkong SAR van China, Frankrijk, China


op televisie
0 uitzendingen

Liulian piao piao (2000) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer