Sia, le rêve du python

2001, Dani Kouyaté, 96 minuten

Burkina Faso/Frankrijk 2001. Drama van Dani Kouyaté. Met o.a. Sotigui Kouyaté, Fatoumata Diawara, Ibrahim Baba Cissé, Hamadoun Kassogué en Kardigué Laïco Traoré.

VPRO Cinema

Het scenario van regisseur Kouyat[KA1]e naar het verhaal van Moussa Diagana [KL]La l[KA1]egende du Wagudu vue par Sia Yatab[KA1]er[KA1]e[KLE] is gebaseerd op een Westafrikaanse mythe uit de zevende eeuw. Volgens de gewoonte offert de heersende keizer, Kaya Maghan (Traor[KA1]e), op voorspraak van zijn priesters, een schone maagd aan de python god. De keuze is dit keer gevallen op Sia (Diawara), maar ze hoort vroegtijdig dat ze de uitverkorene is. Ze vlucht en de plaatselijke ziener Kerfa (Kassagu[KA1]e), die door iedereen als een dwaas beschouwd wordt, verschaft haar onderdak. Bovendien had hij voorspeld dat er een machtswisseling op til is, maar niemand wilde hem geloven. Sia`s verloofde Mamadi (Cissé), die officier in het leger is, hoort van de keizerlijke keuze. Hij snelt terug naar huis om Sia te redden en een opstand tegen Kaya Maghan te ontketenen met het doel hem omver te werpen. Uiteraard is dit sprookje naar de oude legende bedoeld als een parabel over de veranderende machtsverhoudingen in het moderne Afrika. Deze film die heel toegankelijk is voor de westerse kijker, is vlot van tempo en wordt overtuigend gespeeld. De inhoud is universeel en is van toepassing op elk land, waar een ommezwaai door het voortschrijden van de tijd onvermijdbaar is. Kleurrijk met mooie kostuums en een uitstekende technische uitvoering. Het camerawerk is van Robert Millié. Een aanrader voor wie van films uit Afrika houdt.

credits

Regie:
Dani Kouyaté
Cast:
Sotigui Kouyaté, Fatoumata Diawara, Ibrahim Baba Cissé, Hamadoun Kassogué, Kardigué Laïco Traoré, Fily Traoré, Marietou Kouyaté, Kary Coulibaly, Abdoulaye Komboudri, Ahmed Kadio, Djeneba Diawara, Toumansé Coulibaly, Balla Habib Dembélé
Productie:
Claude Gilaizeau, Sylvia Maigne, Elizabeth Lopes, Sékou Traoré, Issa Traoré de Brahima
Camera:
Robert Millié
Muziek:
Daniel Rousseau, Fantani Touré
Jaar:
2001
Alt. titels:
Sia, the Dream of the Python, Dream of the Python, The
Genres:
Drama, Fantasy
Trefwoorden:
Melodrama, Fantasy, Mythen en legenden
Landen:
Burkina Faso, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Sia, le rêve du python (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer