Libanon/Frankrijk 1999. Oorlogsfilm van Randa Chahal Sabag en Randa Chahal Sabbag. Met o.a. Jalila Baccar, Tamim Chahal, Myrna Maakaron, Carmen Lebbos en Sotigui Kouyaté.

VPRO Cinema

Een episodisch portret van de Libanese burgeroorlog die rond 1980 woedde. Regisseuse Sabag die ook het scenario schreef, laat ons vooral zien hoe de rijken hun personeel achterlieten, dat bestond uit gastarbeiders uit Sri Lanka, Egypte of de Flippijnen om temidden van het geschiet en gebomdardeer hun villa`s bezet te houden. We zien hoe twee kerels uit verveling een zwerfkat met dynamietstaven omhangen, maar als ze het ontploffingsmechanisme in werking hebben gezet, springt het beest uit aanhankelijkheid op hen af, waarop een van hen zijn handgranaat laat vallen en zo vliegen ze allemaal de lucht in. Dienstmeid Bernadette (Ghosn) is een christen maar valt voor moslim Moustapha (Saad). Mensen die de verschrikkingen van het conflict hebben meegemaakt, vinden dat de film een goed beeld geeft van het dagelijkse leven van de kleine man die tussen de strijdende partijen beklemd raakt. Het camerawerk is van Gale Breidi, Roby Breidi en Ricardo Jacques Gale.

credits

Regie:
Randa Chahal Sabag, Randa Chahal Sabbag
Cast:
Jalila Baccar, Tamim Chahal, Myrna Maakaron, Carmen Lebbos, Sotigui Kouyaté, Renée Dick, Bruno Todeschini, Hassan Farhat, Fayed Saad, Nada Ghosn, Tamime Chahal
Scenario:
Randa Chahal Sabbag
Productie:
Frédéric Sichler, Daniel Toscan du Plantier, Jean-Pierre Saire, Leil Productions
Camera:
Gale Breidi, Ricardo Jacques Gale
Muziek:
Ziad Rahbani, Zlad Rahbani
Geluid:
Dominique Gaboriau, Nicolas Cantin
Art direction:
Sylvain Chauvelot
Montage:
Juliette Welfling
Jaar:
1999
Alt. titels:
Autres, Les, Civilised
Genres:
Oorlogsfilm, Drama
Trefwoorden:
Sociaal drama, Oorlogsfilm
Landen:
Libanon, Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Civilisées (1999) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken