Duitsland/Verenigde Staten 1999. Komedie van Alan Douglas. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, James Finlayson en Billy Gilbert.

VPRO Cinema

Stan Laurel en Oliver Hardy komen aan de hemelpoort. Petrus tracht god ervan te overtuigen dat dit duo niet alleen recht heeft op [KA1]e[KA1]en ster de man, maar op een heel sterrenbeeld omdat ze de mensheid lieten lachen. Om zijn pleidooi te staven vertoont hij aan zijn hogere macht een bloemlezing uit het leven van de dikke en de dunne. Op een originele manier zijn fragmenten uit de Laurel en Hardy films aan elkaar geplakt, waardoor er sprake zou kunnen zijn van een biografie van hun leven in de film. Voor de maker was het vanzelfsprekend de gelegenheid om een resem van de beroemdste gags van Stan en Ollie op een andere manier te laten zien dan in een gewone compilatiefilm. Schitterend gedaan en het brengt iedereen aan het schaterlachen. Douglas schreef zelf het scenario en voor de montage deed hij een beroep op Fred Srp. Hij liet tevens door Joe Sample nieuwe arrangementen schrijven van de muziek die Laurel en Hardy steeds begeleidde. Het illustere tweetal draaide in hun leven totaal 106 films, waarvan 34 korte zwijgende films, 45 `two-reelers` (iets meer dan een halfuur) en 27 matineelange geluidsfilms. Een zalig kleinood dat het verlies van deze komieken een heel klein beetje goedmaakt.

credits

Regie:
Alan Douglas
Cast:
Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, James Finlayson, Billy Gilbert, Charles Hall, Tiny Sandford, Charles Middleton, Walter Long, Richard Cramer
Productie:
Peter R. Ackerman, Erika Larivière
Muziek:
Joe Sample
Jaar:
1999
Alt. titels:
Dance Of The Cookoos, Tollpatsch kommt selten allein, Ein
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Compilatiefilm, Film over Film
Landen:
Duitsland, Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen