Absolut Warhola

2002, Stanislaw Mucha, 80 minuten

Duitsland 2002. Documentaire van Stanislaw Mucha. Met o.a. Michal Warhola, Janko Zavacky, Maria Warhola, Eva Prevtova en Dr. Michal Bycko.

VPRO Cinema

De dorpjes Miková en Medzilaborce liggen in een soort Bermuda driehoek van Slowakije en niemand zou ooit van ze gehoord hebben als Andy Warhol als Andrijku Warhola niet uit de buurt van Miková afkomstig geweest zou zijn. Bovendien is in Medzilaborce het enige pop-art museum ter wereld gevestigd. Hoewel Warhol's afkomst uit Miková omstreden is, staat vast dat zijn familieleden rond deze plaats wonen en leven. Overigens hoorden ze pas over Andy toen hij in 1978 overleed en tot die tijd had iedereen aangenomen dat hij huisschilder was in Amerika. De Andy Warhol Stichting heeft 23 originele zeefdrukken in permanente bruikleen gegeven aan het museum, dat geleid wordt door Dr. Michal Bycko en verder vol staat met Sovjet parafernalia, zoals een buste van Lenin. Documentaire filmer Mucha interviewt in zijn derde film ooms, tantes, neven en nichten en laat de kijker via het uitstekende camerawerk van Susanne Schüle de sfeer meeproeven en ontdekken dat het dak van het museum lekt en dat zigeuners er geen toegang hebben. Mucha merkt over zijn film op: 'als ik het resultaat van mijn werk achteraf bekijk, is dit geen film over Warhol, maar een rolprent over de mensen die hem verzonnen hebben in de hoop op een beter leven'. Een verbluffend document dat begint als een soort road-movie en een droefgeestig beeld schetst van het leven in de oostelijke uithoek van Slowakije dat de Oekraïnie en Polen als buurlanden heeft. Het scenario is van regisseur Mucha.

credits

Regie:
Stanislaw Mucha
Cast:
Michal Warhola, Janko Zavacky, Maria Warhola, Eva Prevtova, Dr. Michal Bycko, Helena Bezkova, Fero Lakata, Ingrid Bosnovicova
Scenario:
Stanislaw Mucha
Productie:
Dieter Reifarth, Reinhard Brundig
Muziek:
Drislak
Jaar:
2002
Genres:
Documentaire, Experimenteel
Trefwoorden:
Kunst
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Absolut Warhola (2002) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer