Frankrijk 2001. Komedie van Gabriel Aghion. Met o.a. Josiane Balasko, Nathalie Baye, Marie Gillain, Vincent Elbaz en Claude Gensac.

VPRO Cinema

Als de film begint zien we hoe Eddie (Balasko) en Patsy (Baye) kinderen van hun tijd zijn. Ze deden mee aan de opstand van mei 1968 in Parijs en hebben later in Woodstock 1969 hun beha`s verbrand. Vervolgens dreven ze mee op de golven van `The Mama`s and The Papa`s` die `California Dreamin` zingen. Eddie wordt binnenkort vijftig en ze heeft net zoals Patsy nooit haar vrije levensstijl opgegeven, en verzet zich nog steeds tegen het huwelijk, achter het fornuis staan en kinderen groot brengen. Ze heeft evenwel een dochter van 21, Safrane (Gillain), die nog maagd is, serieus studeert, en hoopt toegelaten te worden op een elite-instituut om verder te studeren. Loopjongen Jonathan (Elbaz) heeft een oogje op Safrane, maar door allerlei grappige misverstanden komt er niets van. Patsy heeft het gemaakt in de modewereld, maar drinkt voortdurend champagne, die zij mengt met designerdrugs en ze slaapt met jongemannen, die de helft van haar leeftijd zijn. Eddie en Patsy zien er nog altijd even opvallend uit en weerspiegelen heel behoudend een tijdperk van dertig jaar geleden. Helaas bevat het scenario nauwelijks een verhaal. Het is een opeenvolging van grappige en minder grappige gebeurtenissen, die in het licht van de huidige maatschappij politiek incorrect zijn. Wie de oorspronkelijke Britse serie kent en tegelijkertijd de Franse humor aanvoelt, loopt wel weg met deze film, ondanks het geschmier en het onhandige, grove spel van Balasko. Gillain is eigenlijk te sexy om zo'n kuise meid te spelen, maar ze is verder alleszins aanvaardbaar. De rol van Elbaz lijkt nergens naar: het is een rollerblade demonstratie. Baye is niet slecht, maar ze had net zo goed in een andere film kunnen zitten. Er zullen mensen zijn die hier niets van begrijpen en de film de rug toekeren. Dat was in eigen land het geval: na een geslaagde promotiecampagne werden er in de eerste week heel wat mensen naar de bioscoop gelokt, maar daarna werd het doodstil en werd de film uit de roulatie genomen. De kostuums van Jean-Paul Gaultier vallen op. Het scenario is van regisseur Aghion, François- Olivier Rousseau, Remi Waterhouse en Pierre Palmade naar de cultserie van de BBC Absolutely Fabulous van Jennifer Saunders en Dawn French. Het camerawerk is van François Catonne. Op de soundtrack songs uit de jaren 1960, o.a. '69, année erotique' en 'Je t'aime moi non plus' van Serge Gainsbourg, gezongen door Jane Birkin. Dolby.

credits

Regie:
Gabriel Aghion
Cast:
Josiane Balasko, Nathalie Baye, Marie Gillain, Vincent Elbaz, Claude Gensac, Yves Rénier, Saïd Taghmaoui, Chantal Goya, Stéphane Bern, Armelle, Catherine Deneuve, Jennifer Saunders, Jean-Paul Gaultier, Marie-Christine Bendavid, Viviane Blassel, Claire Chazal, Christophe Delcourt, Brigitte Fontaine, Estelle Lefébure, Arnaud Lemaire, Marie-Christiane Marek, Christophe Robin, Michel Vuillermoz, Dorothée Pousséo, Laurence Février, Samantha Markowic, Thibault Revel, Tomer Sisley, Bernard Rosselli, Tony Gomez, Martial Courcier, Jacqueline Vicaire, Patrick Tessari, Marie-France Santon, Fabrice Robert, Bonnafet Tarbouriech, Robert Watson Barr, Walter Pagano, Elisabeth Macocco, Carole Bouvier, Stéphane Navarro, François Jacquot, Nicolas Herman, Marion le Mitouard, Alexandra Gray, Jérôme Gasco, Arielle Schalekamp, Nathalie Hamel, Akim, Thibault Geoffray, Kiera Chaplin, Ninja Sarasalo, Lorena Langlois, Priscilla de Gustin, Tatyana Simanava, Petra Nemcova, Kim Herold, Vianney Van Seijen, Margareth Lahoussaye, Martina Gilg, Julia Schönberg, Florent Moyer, Zoe Hawkins, Tanel, Petra Rybarova, Etinyin Huckaby, Eric Moreau
Scenario:
Gabriel Aghion, Rémi Waterhouse, Pierre Palmade, François-Olivier Rousseau
Productie:
Pascal Houzelot
Camera:
François Catonné
Muziek:
Jimmy Kapler, Truichis De Vareen, Jean-Jacques Debout, Serge Gainsbourg, Georg Friedrich Händel, Johann Strauß
Geluid:
Brigitte Taillandier
Montage:
Maryline Monthieux
Jaar:
2001
Genres:
Komedie
Trefwoorden:
Satire
Landen:
Frankrijk

op televisie
0 uitzendingen

Absolument Fabuleux (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken