The Young Indiana Jones Chronicles: Paris, May 1919

1993, David Hare, 45 minuten

Verenigde Staten 1993. Avonturenfilm van David Hare. Met o.a. Sean Patrick Flanery, Cyril Cusack, Anna Massey, Michael Maloney en Dougie Henshall.

VPRO Cinema

Na de wapenstilstand van 1918 volgde het verdrag van Versailles in 1919, dat definitief een einde aan WO I zou moeten maken. Daarbij maakten de Fransen onder leiding van George Clemenceau (Cusack), de onvergeeflijke (historische) fout om onmogelijke en onredelijke herstelbetalingen te eisen van Duitsland, dat de oorlog had verloren. De liberale Britse premier David Lloyd George (Kitchen) steunde de Fransen omdat zij het afbrokkelende Duitse koloniale rijk wilden inpikken en hun aardoliebelangen in het Midden-Oosten veilig wilden stellen. De Amerikaanse president Woodrow Wilson (Sommer) probeert de partijen tot rede te brengen, maar hij komt niet verder dan de oprichting van de Volkerenbond, de voorloper van de V.N. Helaas werd die instelling door de Duitsers ruim een decennium later getorpedeerd. Indy ziet in dat het verdrag van Versailles niet tot vrede, maar tot onvrede zou leiden en dat niet alleen Duitsland zijn koloni[KA3]en zou kwijtraken, maar ook Frankrijk als hij de Vietnamese patriot Nguyen (Mapa) ontmoet, die later de geschiedenis is ingegaan als Ho Chi Minh. Gesprekken met T.E. Lawrence (Henshall) en Koning Feisal (Zaki) versterken zijn mening. Nederlander Krabb[KA1]e speelt de Duitser Brockdorff. Een aflevering (nummer 24 van 28) die eerder beschouwelijk is dan dat het overloopt van de actie. Het scenario is van Jonathan Hales naar een verhaal van George Lucas. Het camerawerk is van Giles Nuttgens. Deze aflevering is samen met PRINCETON, JULY 1919 op video verschenen als WINDS OF CHANGE. Dolby Surround.

credits

Regie:
David Hare
Cast:
Sean Patrick Flanery, Cyril Cusack, Anna Massey, Michael Maloney, Dougie Henshall, Alec Mapa, Michael Kitchen, Josef Sommer, Jeroen Krabbé, Anthony Zaki, Denis O'Hare, Kai Wiesinger, Sorgato Avelino, Bohumil Vávra, Kindl Jíri, Otamar Vapenik, Václav Vodak, Jíri Valenta, Tsukuhara, Ladislav Stanek, Ota Flip, S.T. Tam
Scenario:
Jonathan Hales
Productie:
Rick McCallum, George Lucas
Camera:
Giles Nuttgens
Muziek:
Laurence Rosenthal
Schrijver:
George Lucas
Jaar:
1993
Alt. titels:
Young Indiana Jones Chronicles: Paris, May 1919, The, Paris, May 1919, Princeton 1919, Winds of Change
Genres:
Avonturenfilm, Historische film, Familiefilm
Trefwoorden:
Kinderfilm, Kostuumdrama, Avonturenfilm, Jeugdfilm, Familiefilm
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Reageer