Al Qods Fee Yom Akhar

2002, Hany Abu-Assad, 90 minuten

Nederland/Israël/Palau 2002. Drama van Hany Abu-Assad. Met o.a. Clara Khoury, Ismael Dabbag, Walid Abed Elsalam, Zuher Fahoum en Bushra Karaman.

VPRO Cinema

Op een dag krijgt de Palestijnse Rana (Khoury) te horen dat haar vader om 16.00 uur naar Egypte emigreert. Ze heeft de keuze mee te gaan of vóór vier uur een man te trouwen van een lijst die vader heeft opgesteld. Rana wil iets anders: trouwen met Khalil (Natour). Om hem en een ambtenaar op tijd te vinden blijkt een hele klus in een omgeving waar Israëlische militaire wegversperringen, rouwoptochten en bomaanslagen aan de orde van de dag zijn. Bovendien moet Rana op haar trouwdag natuurlijk nog wel even naar de kapper. Als haar kapsel nog niet voltooid is, herinnert ze zich dat ze haar tas is vergeten; ze stormt naar buiten en ziet dat de explosievendienst haar 'verdachte' tas heeft doen laten ontploffen. In dit soort scènes is de in Nederland gestationeerde Palestijnse regisseur Abu-Assad vreselijk sterk. Het is grappig op een trieste manier, en zó realistisch dat moeilijk te bepalen valt of het niet echt is. Op de grens van fictie en werkelijkheid is Abu-Assad naam aan het maken. Zijn documentaire Ford Transit (2002), over een taxichauffeur in bezet gebied, werd door de VPRO teruggetrokken van het Nederlands Film Festival omdat Abu-Assad veel scènes bleek te hebben geënsceneerd.

credits

Regie:
Hany Abu-Assad
Cast:
Clara Khoury, Ismael Dabbag, Walid Abed Elsalam, Zuher Fahoum, Bushra Karaman, Georgina Asfour, Manal Awad, Nasrin Buqa'i, Houda Imam, Sami Metwasi, Ismael Dabbag, Clara Khoury, Khalifa Natour
Scenario:
Liana Badr, Ihab Lamey
Productie:
George Ibrahim, Mohammad Rachid, Bero Beyer, George Ibrahim
Camera:
Brigit Hillenius
Muziek:
Mariecke van der Linden, Bashar Abd Rabbou, Bashar Abd Rabbou, Mariecke van der Linden
Jaar:
2002
Alt. titels:
Qods Fee Yom Akhar, Al, Rana's Wedding, Jerusalem, Another Day, Another Day in Jerusalem, Ranas Hochzeitstag
Genres:
Drama, Komedie
Trefwoorden:
Psychologisch drama, Propagandafilm, Sociaal drama, Politiek
Landen:
Nederland, Israël, Palau


op televisie
0 uitzendingen

Al Qods Fee Yom Akhar (2002) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer