Silence... on tourne

2001, Youssef Chahine, 108 minuten

Egypte/Frankrijk 2001. Komedie van Youssef Chahine. Met o.a. Latifa, Ahmed Wafik, Magda El Khatib, Rubi en Mostapha Chaaban.

VPRO Cinema

Malak (Latifa), een beroemde, succesvolle zangeres en ster van het witte doek, wordt door haar echtgenoot Abbas (Mehrez) in de steek gelaten, omdat hij haar beste, maar oerlelijke vriendin wil trouwen. Haar gefortuneerde moeder probeert haar te koppelen aan scenarioschrijver Alphi (Bedeir), maar psychiater Lamei (Wafik), die er uitziet als een soort Marcello Mastroianni, probeert haar het hof te maken. De familie, met name grootmoeder (El Khatib), heeft door dat Lamei uit is op Malaks geld en dat hij via haar carri[KA2]ere wil maken in de film. Lamei wordt ontmaskerd als hij Malaks dochter Paula (Rubi) probeert te versieren omdat hij gehoord heeft dat grootmoeders geld naar haar gaat. De grootmeester van de Egyptische film neemt de kijker mee in een gemoderniseerd melodrama uit de jaren 1930 dat Bollywood combineert met de geest uit de relatiedrama's van Pedro Almodóvar, inclusief zang- en dansnummers. Net als de Bollywood films zijn ze maar matig interessant buiten de eigen parochie, in casu de Arabische landen. Mollige Latifa is in werkelijkheid een Tunesische zangeres, die aan de top staat in de Arabische wereld. Goed spel en een subplot dat een kijkje achter de schermen van het filmen gunt. De relatief korte speelduur van 108 minuten is een plus voor westerse kijkers. Het scenario is van regisseur Chahine. Het camerawerk is van Pierre Dupouey.

credits

Regie:
Youssef Chahine
Cast:
Latifa, Ahmed Wafik, Magda El Khatib, Rubi, Mostapha Chaaban, Ahmed Bedeir, Zaki Abdel Wahab, Ahmen Mehrez, Chérif Mohy Eddine, Khaled Fouad, Hani Salama, Hanan Tork, Khaled El Ghandour, Mohamed El Abendani, Aina Yehia, Mohamed Dardine, Abdey Sadek, Maha Zeitoun
Scenario:
Youssef Chahine
Productie:
Humbert Balsan, Marianne Khoury, Gabriel Khoury
Camera:
Pierre Dupouey
Muziek:
Omar Khairat, Kaushar Mostapha
Jaar:
2001
Alt. titels:
Skoot hansawwar
Genres:
Komedie, Musical, Drama
Trefwoorden:
Dans/ballet, Melodrama, Relatiekomedie, Satire, Docudrama, Klucht
Landen:
Egypte, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Silence... on tourne (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer