Smradi

2002, Zdenek Tyc, 93 minuten

Tsjechië/Soedan 2002. Drama van Zdenek Tyc. Met o.a. Petra Spalková, Ivan Trojan, Lukás Rejsek, Jan Cina en Zdenek Dusek.

VPRO Cinema

De familie van Marek Sir (Trojan), bestaat uit moeder Monika (Spalkov[KA1]a), hun zoontje Matej (Klouda), die astmapati[KA3]entje is, en twee oudere aangenomen jongens, die zigeuner zijn, de elf-jarige Luk[KA1]as (Cina) en de acht-jarige Frantisek - Franta - (Rejsek). Marek kan de trieste woonwijk in het vervuilde Praag verruilen voor een stadje in het zuidwesten, waar het leven een stuk gezonder is. De jongens krijgen de consignes mee om vooral beleefd te zijn tegen de buren, maar als de voorruit van de auto van de gepensioneerde Bartak (Dusek) vernield is, krijgt Franta prompt de schuld. De gebelgde Bartak maakt er meteen een rechtszaak van, terwijl gaandeweg steeds duidelijker wordt dat Franta het niet gedaan kan hebben. Lukás gaat op een avontuurlijke tocht met de bus naar de grote stad om een warenhuis te bekijken en dat wordt onmiddellijk door de periferie uitgelegd als landloperij. Het scenario is van Tereza Boucková die het samen met Jirí Soukop en regisseur Tyc schreef. Tereza 'praat' uit eigen ervaring over vooroordeel en racisme, want ze heeft twee zigeunerkinderen geadopteerd. De film zit strak in elkaar, geeft een geslaagd portret van de kleingeestigheid op het land en het spel is goed. Spalková zat in de internationale hit KOLYA. Het camerawerk is van Patrik Hoznauer.

credits

Regie:
Zdenek Tyc
Cast:
Petra Spalková, Ivan Trojan, Lukás Rejsek, Jan Cina, Zdenek Dusek, Jaroslava Pokorná, Oldrich Kohout, Tomás Klouda, Magdalena Sidonová, Petra Spalkova
Scenario:
Tereza Boucková
Productie:
Vratislav Slajer, Barbora Fabiánová, Alice Nemaska, Helena Slavikova
Camera:
Patrik Hoznauer
Muziek:
Michal Nemec
Jaar:
2002
Genres:
Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Sociaal drama, Televisiefilm, Racisme
Landen:
Tsjechië, Soedan


op televisie
0 uitzendingen

Smradi (2002) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer