Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten/Duitsland/Nederland 2001. Oorlogsfilm van Michael Apted. Met o.a. Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, Jeremy Northam en Nikolaj Coster-Waldau.

VPRO Cinema

Met Enigma verfilmde regisseur Apted (7-Up, Coal Miner's Daughter) de bestseller van Robert Harris. Enigma is de naam van de machine die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten om militaire boodschappen van onderzeeërs te coderen. Aan het Londense Bletchley Park doen de Britten er ondertussen alles aan om de nazi-codes te breken. De slimme Tom Jericho (Scott) wordt daarvoor gerekruteerd, maar worstelt tegen die achtergrond met de verdwijning van zijn geliefde (was zij een Duitse spion?) en begint dan iets met haar huisgenoot (Winslet). Kundig gemaakte, sfeervolle thriller werd medegeproduceerd door Mick Jagger, die zich ook liet strikken voor een cameo-optreden als 'soldaat in bar'.

credits

Regie:
Michael Apted
Cast:
Dougray Scott, Kate Winslet, Saffron Burrows, Jeremy Northam, Nikolaj Coster-Waldau, Tom Hollander, Corin Redgrave, Matthew Macfadyen
Scenario:
Tom Stoppard
Productie:
Mick Jagger, Lorne Michaels
Camera:
Seamus McGarvey
Muziek:
John Barry
Montage:
Rick Shaine
Schrijver:
Robert Harris
Kijkwijzer:
D
Jaar:
2001
Genres:
Oorlogsfilm, Thriller, Romantiek, Drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Duitsland, Nederland

op televisie
0 uitzendingen

Enigma (2001) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken