El-Katbia

2003, Nawfel Saheb-Ettaba, 102 minuten

Frankrijk/Tunesiƫ 2003. Komedie van Nawfel Saheb-Ettaba. Met o.a. Hend Sabri, Ahmed El-Haffienne, Martine Gafsi, Yadh Beji en Raouf Ben-Amor.

VPRO Cinema

Na een mislukte liefdesaffaire in Parijs is Jamil (El- Haffiene) teruggekeerd naar Tunis. Door zijn oom vindt hij een baantje als boekverkoper met kost en inwoning in de winkel van Tarek (Beji), die de zaak drijft met de hulp van zijn vrouw Leila (Sabri) en zijn inwonende moeder Aicha (Gafsi), die weduwe is. De boekhandel ligt in de rustige straten van het oude centrum. Algauw blijkt niet alles goud te zijn wat er blinkt. De knappe Leila koestert de ambitie om zangeres te worden en voelt zich geremd door de omstandigheden. Aicha kan haar man niet vergeten en Tarek heeft Leila meer uit plichtsbesef dan uit liefde getrouwd. De buurt speculeert over een relatie tussen Jamil en Leila, maar gelooft ook dat het mogelijk is dat Aicha haar lodderoog heeft laten vallen op Jamil, die geduldig naar haar verhalen luistert. Als Jamil blijk geeft de winkel wel te willen overnemen en Aicha bij een familielid verblijft, gelooft Leila dat haar kans is gekomen en meent ze, dat Tarek haar wel zal volgen. Het plan valt in het water als uit het huurcontract blijkt dat er minstens [KA1]e[KA1]en gezinslid in het pand moet verblijven. Daarop neemt Leila de benen en keert Aicha terug om haar zoon te troosten. Best een mooie film, die zich evenwel in een gezapig tempo voltrekt. Hij moet het hebben van het dialoog, dat heel behoorlijk wordt uitgesproken, waarbij de acteerprestaties van een goed niveau zijn. De gebeurtenissen spelen zich grotendeels af in het interieur van de winkel en de woning. Voor liefhebbers van naturalistisch drama in de stijl van het nog altijd opgevoerde werk van de Noorse toneelschrijver Henrik Ibsen (1826-1906) tegen het buitenissige decor van Tunis. Het scenario is van debuterend regisseur Saheb-Ettaba en Tarek Ben-Chabaane. Het camerawerk is van Gilles Porte.

credits

Regie:
Nawfel Saheb-Ettaba
Cast:
Hend Sabri, Ahmed El-Haffienne, Martine Gafsi, Yadh Beji, Raouf Ben-Amor, Moustafa El-Adouani, Slah M'Sadak, Hatem Belakhai, Nabiha Ben-Miled
Scenario:
Nawfel Saheb-Ettaba
Productie:
Nawfel Saheb-Ettaba, Brahim Letaief, Yvon Crenn
Camera:
Gilles Porte
Muziek:
Kaies Sellami, Julien Orme
Jaar:
2003
Alt. titels:
The Bookshop, Bookshop, The, Katbia, El, Kotbia, El
Genres:
Komedie, Drama
Trefwoorden:
Kroniek, Tragikomedie, Familiesga
Landen:
Frankrijk, Tunesiƫ


op televisie
0 uitzendingen

El-Katbia (2003) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer