The Robber Symphony

1936, Friedrich Feher, 136 minuten

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1936. Avonturenfilm van Friedrich Feher. Met o.a. Hans Feher, Magda Sonja, Michael Martin Harvey, Webster Booth en George Graves.

VPRO Cinema

Terwijl in Amerika de musical gemeengoed was geworden, stond men in Duitsland op dat gebied nog nergens. De Oostenrijker Feher besloot als eerste om een echte filmmusical op het scherm te brengen. Hij nam een eenvoudig verhaaltje met de intrige van een jongensboek en plaatste het in Tirol in het milieu van rondtrekkende muzikanten, schilderachtige bandieten, een gierige vrouw met een verborgen schat en de held die de rovers ontmaskert, het geld terugbezorgt en door het dorp wordt gehuldigd. Feher maakte een po[KA3]etisch werkstuk dat nu echter zeer verouderd overkomt. Feher, die nazi-Duitsland ontvluchtte, kreeg in Nederland een kopie te pakken van de Duitse versie en draaide deze in Engeland opnieuw, die hij gelijktijdig (weer) in het Duits en in het Engels opnam. De film werd in 1936 op het filmfestival van Venetië bekroond met een 'bijzondere aanbeveling'. De legendarische Robert Wiene was producent. Regisseur Feher schreef het scenario met Anton Kuhn en Jack Trendall en plaatste zijn naam ook nog op de aftiteling als schrijver van de muziek- en zangpartituur. Het camerawerk is van Eugen Schüfftan en Ernö Metzner, die tevens verantwoordelijk was voor de vormgeving. Feher staat soms ook op de credits vermeld als Fehér. De laatste film als regisseur van de 47-jarige Feher, die in 1950 overleed. Er zijn ook versies in omloop van 105 en 100 minuten. Mono.

credits

Regie:
Friedrich Feher
Cast:
Hans Feher, Magda Sonja, Michael Martin Harvey, Webster Booth, George Graves, Oscar Asche, Alexandre Rignault, Vinette, Ivor Wilmot, Françoise Rosay, Tela Tchai, Al Marchall
Scenario:
Regisseur Feher
Productie:
Robert Wiene
Camera:
Eugen Schüfftan
Muziek:
Friedrich Feher
Jaar:
1936
Alt. titels:
Robber Symphony, The, Räubersymphonie
Genres:
Avonturenfilm, Misdaad, Romantiek, Musical
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Romantisch drama
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

The Robber Symphony (1936) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer