Reed, México insurgente

1969, Paul Leduc, 124 minuten

Mexico 1969. Drama van Paul Leduc. Met o.a. Claudio Obregon, Eduardo Lopez Rojas, Ernesto Gómez Cruz, Juan Angel Martinez en Eraclic Zepeda.

VPRO Cinema

Amerika rond 1900. John Reed (Obregon) is een bekend journalist en een invloedrijk schrijver, maar door zijn communistische sympathie[KA3]en wordt hij niet erg gewaardeerd in zijn eigen land. Als de revolutie in Mexico uitbreekt, gaat hij erheen, gewapend met zijn camera en met de bedoeling een eerlijke reportage te schrijven op het moment dat Amerika moord en brand schreeuwt over de `misdaden` der revolutionairen. Het lukt hem om toegang te krijgen tot Pancho Villa (Zepeda) en hem op zijn tochten door het land te vergezellen. Reed leert daardoor Mexico kennen, gaat van het land houden en de zaak van de Mexicaanse boeren steunen. De film handelt niet alleen over de revolutie, maar vooral ook over de invloed ervan op een mens, in casu Reed. Het werd geen poging de feiten te reconstrueren en in te kleuren, maar het is een film zonder opsmuk, het verslag van de revolutie, gezien door de ogen van John Reed. Het scenario is van regisseur Leduc, Juan Tovar en Emilio Carballido naar mémoires van Reed. Het camerawerk is van Alexis Grivas, Ariel Zuniga en Toni Kuhn. De speciaal gemonteerde versie na zijn release is 105 minuten. In 1981 zou Warren Beatty in REDS met heel wat meer geld de biografie brengen van Reed, die in 1920 op 32-jarige leeftijd aan tyfus zou bezwijken.

credits

Regie:
Paul Leduc
Cast:
Claudio Obregon, Eduardo Lopez Rojas, Ernesto Gómez Cruz, Juan Angel Martinez, Eraclic Zepeda, Max Kerlow, Carlos Castanon
Scenario:
Paul Leduc
Productie:
Luis Barranco, Salvador Lopéz, Bertha Navarro
Camera:
Alexis Grivas
Jaar:
1969
Alt. titels:
Woelig Mexico
Genres:
Drama, Historische film, Oorlogsfilm, Biografie
Trefwoorden:
Sociaal drama, Oorlogsfilm, Politiek
Landen:
Mexico


op televisie
0 uitzendingen

Reed, México insurgente (1969) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer