100 Years of Hollywood Western

1994, Jack Haley jr, 91 minuten

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Jack Haley jr. Met o.a. Charles Bronson, James Coburn, James Garner, Gene Hackman en Robert Mitchum.

VPRO Cinema

Een overzicht van een eeuw westerns, h[KA1]et Amerikaanse filmgenre bij uitstek. Na de eerste beelden ooit opgenomen van het circus van Buffalo Bill (1897), starten we in 1903 met de eerste echte western, THE GREAT TRAIN ROBBERY van Edwin S. Porter (die niet op de aftiteling staat), met de eerste held, George Barnes. We gaan via Cecil B. DeMille`s THE SQUAW MAN (1913) over naar de populaire cowboys Bronco Billy Anderson, William S. Heart, Tom Mix en William S. Boyd (de eerste tv-cowboy), daarna de zingende cowboy`s Gene Autry en Roy Rogers en mega-sterren Gary Cooper, Burt Lancaster, Kirk Douglas, Randolph Scott en Joel McCrea, om tenslotte te belanden bij de films van Clint Eastwood, de new wave met MAVERICK (1994) van Richard Donner en WYATT EARP (1994) van Lawrence Kasdan. Een degelijk gemaakte, maar toch oppervlakkige documentaire over een rijk genre dat op zich te omvangrijk is om in ruim anderhalf uur samen te vatten. Aan de hand van tientallen fragmenten krijgen vooral kijkers die niet met de western bekend zijn een behoorlijk idee wat dit genre heeft betekend (en nog) in de (Amerikaanse) filmgeschiedenis. Het scenario is van Jack Haley, Jr., tevens uitvoerend producent, Phil Savenick, tevens medeproducent en Aubrey Solomon, die de film produceerde. Het commentaar wordt geleverd door enkele bekende filmsterren. Het research is van Jessica Berman, de montage is van Kevin Miller en het camerawerk is van Rick Robertson en Philip Hurn, die de nieuwe takes draaiden. Technicolor, Stereo.

credits

Regie:
Jack Haley jr
Cast:
Charles Bronson, James Coburn, James Garner, Gene Hackman, Robert Mitchum, Kurt Russell, Jane Seymour
Scenario:
Jack Haley
Productie:
Aubrey Solomon, Jack Haley jr, Phil Savenick
Muziek:
Henry Mancini
Jaar:
1994
Alt. titels:
One Hundred Years of Hollywood Western, Hundred Years of Hollywood Western, Cent ans de Western à Hollywood, Hundert Jahre Western in Hollywood
Genres:
Documentaire, Western
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Reageer