Woyzeck

1994, János Szász, 93 minuten

Hongarije 1994. Romantiek van János Szász. Met o.a. Lajos Kovács, Diana Vacaru, Peter Haumann, Aleksandr Porokhovchikov en Sandor Gáspár.

VPRO Cinema

Deze derde verfilming (het viertal tv-films niet meegerekend, en zeker niet de laatste) van Georg B[KA3]uchner`s gelijknamige toneelstuk uit 1837 verplaatst de handeling van het leger in de Duitse provincie naar een meer `proza[KA3]ische` omgeving: die van een eenvoudige seinwachter langs het spoor in het moderne Boedapest. Woyzecks (Kov[KA1]acs) leven is saai en kleurloos en alleen zijn liefde voor zijn knappe vrouw Mari (Vacaru) houdt hem overeind. Helaas is zij hem ontrouw met een smeris (G[KA1]asp[KA1]ar), die in de buurt zijn rondes draait. Dan slaan de stoppen door bij de bijbelvaste Woyzeck. Artistiek hoogstaand, strak en mooi gespeeld, vooral door Kov[KA1]acs die de dagelijkse vernederingen van de sexy Vacaru moet ondergaan naast die van zijn baas (Porokhovchikov), een ex-legerkapitein, die de discipline boven alles stelt. De mooie monochrome beelden en de prachtige visuele stijl verlenen aan dit drama een oogstrelend poëtisch cinematografisch gevoel. Meervoudig bekroond. Het scenario is van regisseur Szász. Het camerawerk is van Tibor Máthé.

credits

Regie:
János Szász
Cast:
Lajos Kovács, Diana Vacaru, Peter Haumann, Aleksandr Porokhovchikov, Sandor Gáspár, Sandor Varga, Sándor Varga, Sándor Gáspár, Péter Haumann, Gábor Reviczky, Alexander Porokhovschikov, Éva Igó
Scenario:
János Szász
Productie:
Péter Barbalics
Camera:
Tibor Máthé
Muziek:
Giovanni Battista Pergolesi, Henry Purcell
Geluid:
István Sipos
Montage:
Anna Kornis
Jaar:
1994
Genres:
Romantiek, Drama
Trefwoorden:
Melodrama, Tragedie, Romantisch drama
Landen:
Hongarije


op televisie
0 uitzendingen

Woyzeck (1994) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer