Verenigde Staten 1995. Fantasy van Doug Lefler. Met o.a. Lucy Lawless, Renée O'Connor, Jay Laga'aia, Darien Takle en Linda Jones.

VPRO Cinema

De mooie donkerharige, schaarsgeklede Xena (Lawless) met blauwe ogen en hoge jukbeenderen dook voor het eerst op aan de zijde van de krachtpatser in de serie [KL]Hercules: The Legendary Journeys[KLE]. Ze was een oerslecht meisje, dat echter onder Hercules` invloed over een goede imborst bleek te beschikken. Nu heeft ze haar eigen serie gekregen, en wat voor [KA1]e[KA1]en! Ze hield het zes jaar lang vol met 134 afleveringen. Geen slechte prestatie. Ze trekt door het land, zet recht wat fout is, verdedigt de zwakken tegen de sterken en in de eerste aflevering verlost ze een dorp van de belegering van een krijgsheer (Laga`aia) met wie ze nog een appeltje had te schillen. Dat gaat niet zomaar, want ook haar eigen dorp komt onder druk te staan. Gefilmd op locatie in Nieuw Zeeland (dit leidde ongetwijfeld tot de inspiratie om er grote fantasy films - JJR Tolkien - op te nemen). Regisseur Lefler zorgt ervoor dat de kijker zich geen moment verveelt door de niet aflatende actie, behoorlijke speciale effecten en heel fatsoenlijk spel van de lokale rolverdeling. Hoewel het verhaal voorspelbaar is en de dialogen bijna banaal zijn, valt er best te grinniken en voel je mee met de soepele, sterke heldin, die niet alleen weelderig en sexy, maar ook heel sportief is en die heel behendig omgaat met een groot zwaard. De personage van Xena werd bedacht door John Schulian en Rob Tapert, die een der uitvoerende producenten was en ook een aantal afleveringen regisseerde. Dit duo had haarfijn in de gaten dat girl-power zou scoren. De muziek van Joseph LoDuca werd bekroond met een Emmy Award voor de aflevering The Rheingold. Het scenario voor deze episode is van R.J. Stewart, die mede-uitvoerend producent was. Het camerawerk is van Donald Duncan. Dolby.

credits

Regie:
Doug Lefler
Cast:
Lucy Lawless, Renée O'Connor, Jay Laga'aia, Darien Takle, Linda Jones, Anton Bentley, Stephen Hall, Geoff Snell, Willa O'Neill, David Perrett, Patrick Wilson
Productie:
Robert Tapert, R.J. Stewart
Camera:
Donald Duncan
Muziek:
Ray Bunch, Joseph LoDuca
Jaar:
1995
Alt. titels:
Warrior Princess
Genres:
Fantasy, Actiefilm, Horror, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Avonturenfilm, Feministische film, Zwaarden en demonen, Fantasy
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Xena: Warrior Princess (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken