Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1995. Documentaire van David Espar, Daniel McGabe en Karen Walsh. Met o.a. Elvis Presley, Chuck Berry, James Brown, Little Richard en The Beatles.

VPRO Cinema

Muziekdocumentaire als miniserie in tien delen van [KA1]e[KA1]en uur. Sterk vanaf de eerste tot de laatste minuut begint dit in de Amerikaanse Deep South, waar het zijn hart hoog houdt. Onder de loep wordt genomen de ontwikkeling van de rockmuziek uit de blues, gospel, country en jazz tot in de jaren 1990, waarin de techno opkwam. In de eerste aflevering gaan we terug naar de bron in de beginjaren 1950 toen Elvis Presley, Chuck Berry en Jerry Lee Lewis een nieuw elan gaven aan rythm `n` blues in de vorm van rock. Delen 2, 3 en 4 gaan over de invloed op het publiek van Bob Dylan en The Beatles, de opkomst van producent Phil Spector, de successen van meidengroepjes, de Engelse invasie (in Amerika), producent George Martin praat over zijn samenwerking met The Beatles, Mowtown sound, Eric Clapton en The Cream, Keith Richards en Jimmy Paige van Led Zeppelin, die zich lovend uitlaten over de blues. In de delen 5 tot 9 komen voor het voetlicht Jerry Garcia van Grateful Dead, die vertelt over Woodstock en Altamont, David Bowie praat over zijn veranderingen, James Brown, The Sex Pistols en punk. De laatste aflevering is gewijd aan rap. Een interessante film over de rockmuziek, waaraan natuurlijk valt af te dingen dat het nog veel uitgebreider had kunnen zijn. De commentaarstem is van Live Schreiber.

credits

Regie:
David Espar, Daniel McGabe, Karen Walsh
Cast:
Elvis Presley, Chuck Berry, James Brown, Little Richard, The Beatles, The Rolling Stones, The Byrds, The Beach Boys, Phil Spector, Aretha Franklin, Bob Dylan, Eric Clapton
Productie:
Elizabeth Deane
Muziek:
Sid Vicious
Jaar:
1995
Genres:
Documentaire, Muziek, Historische film
Trefwoorden:
Popmuziek, Rock 'n' roll, Compilatiefilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen

Rock & Roll (1995) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken