Noureyev

1992, Patricia Foy, 90 minuten

Ierland/Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1992. Documentaire van Patricia Foy. Met o.a. Rudolf Noureyev, Dame Margot Fonteyn, Dame Ninette De Valois, Dame Merle Park en Maude Lloyd.

VPRO Cinema

Een portret van een van de grote geniale dansers en choreografen van de twintigste eeuw (1938-1993), door Foy samengesteld uit archiefmateriaal met als rode draad een lang interview met de meester. Van zijn eerste danspassen, tegen de wil van zijn vader in, aan het Choreografisch Instituut van Leningrad, over zijn carrière bij het Kirow-ballet, tot zijn overloop naar het westen, na een optreden in Parijs in 1961. Ook hier deed hij zich vlug opmerken en werd hij een ster. Heel wat mensen die met hem gewerkt hebben komen aan het woord en we zien de danser zelf in enkele van zijn klassieke uitvoeringen. De research werd gedaan door Tristram Holland en Madonna Benjamin en de montage is van Mel Morpeth, Luke Campbell en Nigel Cattle. Foy stond zelf in voor het scenario en de interviews. Een must voor balletliefhebbers.

credits

Regie:
Patricia Foy
Cast:
Rudolf Noureyev, Dame Margot Fonteyn, Dame Ninette De Valois, Dame Merle Park, Maude Lloyd, Sylvie Guillem, David Wall, Roland Petit, Natalia Dudinskaya, Taisiam Khalturina, Anna Udeltsova, Marina Vivien
Muziek:
Philip Gammon
Jaar:
1992
Alt. titels:
Nurejew, Noureev
Genres:
Documentaire, Biografie
Landen:
Ierland, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk


op televisie
0 uitzendingen

Noureyev (1992) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer