The Chair

1962, D.A. Pennebaker, 70 minuten

Verenigde Staten 1962. Documentaire van D.A. Pennebaker en Richard Leacock. Met o.a. Paul Crump, Louis Nizer, Donald Moore, Jack Johnson en James Thompson.

VPRO Cinema

Op 29 juli 1962 bereiden advocaat Nizer en de jonge jurist Moore hun zaak voor om de ter dood veroordeelde zwarte moordenaar Paul Crump te redden. Binnen vijf dagen moet hij sterven op de electrische stoel. Hun standpunt: op de negen jaar die Crump in de gevangenis doorbracht is hij een ander mens geworden. Hun strijd zal niet eenvoudig zijn en de uitslag is alles behalve zeker, maar indien ze in hun opzet slagen wordt dit een mijlpaal in de Amerikaanse gerechtelijke geschiedenis. Als thriller uitgewerkte cinéma vérité-documentaire in onvervalste Pennebaker/Leacock-stijl. Je geraakt als toeschouwer helemaal bij de zaak betrokken en de film moet in spanning niet onder doen voor de beste fictie-film. Leacock, Pennebaker, Gregory Shuker en Robert Drew stonden in voor fotografie en scenario. Montage is van Ellen Huxley, Joyce Chopra, Patricia Powell en Leacock. James Lipscomb spreekt de commentaar.

credits

Regie:
D.A. Pennebaker, Richard Leacock
Cast:
Paul Crump, Louis Nizer, Donald Moore, Jack Johnson, James Thompson, Clifton Duffy, James G. Jones, Richard Austin, Frank Moriarty
Scenario:
Robert Drew
Camera:
Robert Drew
Jaar:
1962
Alt. titels:
Chair, The
Genres:
Documentaire, Drama
Trefwoorden:
Rechtbankdrama, Americana, Cinéma verité
Landen:
Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

The Chair (1962) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer