Verenigd Koninkrijk 1953. Documentaire van John Taylor, Leon Clore en Graham Tharp. Met o.a. Edmund Hillary, Sherpa Tensing Norkay, John Hunt, George Band en Tom Bourdillon.

VPRO Cinema

Mount Everest. Met zijn 8.870m de hoogste berg ter wereld. Reeds sinds het begin 1900 trachtten avontuurlijke alpinisten de top tevergeefs te bereiken. Op 29 mei 1953 zou het de Nieuwzeelandse imker Edmund Hillary en de Indische Sherpa Tensing Norkay eindelijk lukken en daarmee traden ze in het rijk der legendes. We krijgen beelden te zien van de expedities van 1922 en 1924, gevolgd door de zorgvuldige voorbereiding, waarbij Hillary en zijn mensen konden rekenen op de meest moderne technische snufjes om zich klaar te stomen voor de zware opdracht. Het werd een heldendicht aan de laatste der grote avonturiers, een film die het uithoudingsvermogen en de pijn in beeld brengt, maar ook de triomf wanneer ze eindelijk de berg kunnen bedwingen. De film heeft nog niets van zijn kracht ingeboet en behoort tot het beste dat op dit gebied verwezenlijkt werd. De commentaar werd geschreven door Louis Macneice en ingesproken door Meredith Edwards. Thomas Stobart stond in voor de fotografie van de beklimming, terwijl op grotere hoogte gefilmd werd door George Lowe.

credits

Regie:
John Taylor, Leon Clore, Graham Tharp
Cast:
Edmund Hillary, Sherpa Tensing Norkay, John Hunt, George Band, Tom Bourdillon, Charles Evans, Alfred Gregory, George Lowe, Wilfred Noyce, Griffith Pugh, Tom Stobart, Michael Ward, Michael Westmacott, Charles Wylie
Scenario:
Louis Macneice
Camera:
Thomas Stobart
Muziek:
Arthur Benjamin
Jaar:
1953
Alt. titels:
Conquest of Everest, The
Genres:
Documentaire, Avonturenfilm
Trefwoorden:
Alpinisme
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

The Conquest of Everest (1953) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken