Spanje 1996. Oorlogsfilm van Vicente Aranda. Met o.a. Ana Belén, Victoria Abril, Ariadna Gil, Loles León en José Sancho.

VPRO Cinema

In een klein dorp nabij Barcelona breekt een opstand uit op 19 juli 1936. De bevolking van het dorp bestaat haast uitsluitend uit vrouwen. Pilar (Bel[KA1]en) zoekt, samen met enkele revolutionaire vrouwen, steun om zich te beschermen tegen de fascisten. Maria (Gil), een jonge kloosterzuster, sluit zich bij hen aan en na wat aarzelen besluiten ook de prostituées uit het plaatselijk bordeel mee te strijden. Ze noemen zich de 'libertarias', de vrijheidsstrijdsters. Voor de eerste maal in hun leven hebben deze vrouwen een ideaal. Hiervoor zijn ze bereid te sterven. De strijd op zich is slechts een neventhema. De aandacht gaat vooral uit naar de doelbewuste vrouwen die niet enkel het fascisme bestrijden, maar die zich tevens willen bevrijden van de mannelijke overheersing. Het belangrijkste aan dit scenario van Aranda en Antonio Rabinad is het feit de Spaanse burgeroorlog gezien wordt door de ogen van zes moedige vrouwen die zich inzetten voor de gerechtigheid. Fotografie is van José Luis Alcaine. Dolby Stereo.

credits

Regie:
Vicente Aranda
Cast:
Ana Belén, Victoria Abril, Ariadna Gil, Loles León, José Sancho, Jorge Sanz, Blaca Apilanez, Laura Mañá, Miguel Bosé, Antonio Dechent
Camera:
José Luis Alcaine
Jaar:
1996
Genres:
Oorlogsfilm
Trefwoorden:
Feministische film, Oorlogsfilm, Politiek
Landen:
Spanje

op televisie
0 uitzendingen

Libertarias (1996) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken