The Winner Is... Elizabeth Rosemond Taylor

1997, Ralph Dilger, 70 minuten

Duitsland 1997. Documentaire van Ralph Dilger. Met o.a. Elizabeth Taylor, Alec Byrne, C. David Heymann, Liz Smith en John Cunningham.

VPRO Cinema

Glamour-queen Elizabeth Taylor (1932) neemt wel een speciale plaats in in de zevende kunst. Ze werd geboren in Engeland, maar nog voordat WOII uitbarst trekt het gezin naar L.A. waar vader Taylor een galerij opent. Onder druk van haar moeder doet de jonge Elizabeth mee aan een auditie voor een Lassie-film en wordt geselecteerd. In 1944 steelt ze het hart van alle filmliefhebbers met NATIONAL VELVET. Probleemloos maakt ze de overgang van kindsterretje naar volwassen actrice. Haar eerste huwelijk met Nicky Hilton (zoon van de oprichter van het hotel-keten) is een mislukking. Daarna volgen Michael Wilding, Mike Todd, Eddie Fisher, Richard Burton, John Warner en Larry Fortensky. Wat een puinhoop haar leven ook is, op het witte doek oogst ze triomfen. Voor haar rol in BUTTERFIELD 8 ontvangt ze een Oscar. In de jaren 1980 en vooral na de dood van haar vriend Rock Hudson, zet ze zich vooral in voor de strijd tegen AIDS. Gidsen rond haar leven zijn paparazzi Alec Byrne, die haar al meer dan dertig jaar volgt, haar biograaf C. David Heymann en journaliste Liz Smith. Opzienbarende nieuwigheden worden niet onthuld en de stijl is conventioneel, met de nodige filmfragmenten en de publiciteitsfilm voor haar parfum 'Passion'. Dilger schreef zelf het scenario en de montage is van Heike Fischer. Ivan Minov tekende voor het nieuwe fotografisch materiaal.

credits

Regie:
Ralph Dilger
Cast:
Elizabeth Taylor, Alec Byrne, C. David Heymann, Liz Smith, John Cunningham, Terry Moore, Mickey Rooney, Nicolas Roeg
Productie:
Hennes Grossmann
Jaar:
1997
Alt. titels:
Winner Is... Elizabeth Rosemond Taylor, The, Elizabeth Rosemond Taylor, Elizabeth Rosemond Taylor: Leidenschaft für das Leben, Leidenschaft für das Leben, Taylor, Liz
Genres:
Documentaire, Biografie
Trefwoorden:
Film over Film
Landen:
Duitsland


op televisie
0 uitzendingen

Reageer