Verenigde Staten 1997. Documentaire van Doug McCallie. Met o.a. Eva Hart, Ruth Becker-Blanchard, Marjorie Robb, James Cameron en Al Giddings.

VPRO Cinema

Het zinken van de Titanic blijft een van de meest tot de verbeelding sprekende rampen van de twintigste eeuw. In deze documentaire wordt getracht een parallel te trekken tussen de werkelijkheid en de film van James Cameron. Het geheel wordt opgebouwd rond verklaringen van drie overlevenden van de ramp, Hart, Becker-Blanchard en Robb en uittreksels uit het proces- verbaal dat tijdens de rechtszaak over de ramp opgesteld werd. Tevens gaan we met Camerons ploeg een bezoek brengen aan het wrak van de Titanic, waar we met de lange afstandscamera beelden krijgen van het interieur. Het was de bedoeling van Cameron om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen in zijn film. Interviews met diverse medewerkers aan de film en fragmenten uit Camerons versie en uit het Britse A NIGHT TO REMEMBER (1958). Deze oppervlakkige documentaire werd geschreven door McCallie en Yann Debonne. De commentaar wordt gesproken door Peter Coyotte. Nieuw beeldmateriaal is van Anders Falk. Voor de muzikale omlijsting werd gebruik gemaakt van de met een Oscar bekroonde score van James Horner. Stereo.

credits

Regie:
Doug McCallie
Cast:
Eva Hart, Ruth Becker-Blanchard, Marjorie Robb, James Cameron, Al Giddings, Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Ken Marschall, Don Lynch, Jon Landau
Scenario:
McCallie
Productie:
Jeffrey D. Cvengros, Yann Debonne, Chris Cowan, Jean-Michel Michenaud, George Zaloom, Anders Falk, Michael B. Schenker
Camera:
Anders Falk
Muziek:
James Horner
Jaar:
1997
Alt. titels:
Breaking New Ground
Genres:
Documentaire, Drama
Trefwoorden:
Rampenfilm
Landen:
Verenigde Staten

op televisie
0 uitzendingen