Classic Albums: Graceland - Paul Simon

1997, Jeremy Marre, 60 minuten

Nederland/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1997. Documentaire van Jeremy Marre. Met o.a. Paul Simon, Ray Phiri, Roy Halee, Philip Glass en Barney Rachabane.

VPRO Cinema

Na de elpee [KL]Hearts And Bones[KLE] en de re[KA3]unie- concerten met Art Garfunkle, voelde Paul Simon dat het tijd was om een heel andere weg in te slaan. Via een vriend kreeg hij een cassette met Zuid-Afrikaanse muziek en deze maakte een grote indruk op hem. Zonder veel voorbereiding trok hij in 1985 naar de Ovation Studios in Johannesburg. Hij omringde zich met enkele uitstekende plaatselijke muzikanten en nam het album [KL]Graceland[KLE] op, met veel improvisatie en een groot gevoel voor de muziek en de mensen van Zuid-Afrika. Het was zijn bedoeling om zowel het geweld in het land als de levenslust van de bewoners muzikaal te vertalen. Zowel het kwaad als de oneindige schoonheid van Zuid-Afrika moest alomtegenwoordig zijn op het album. Hij werd tegengewerkt voor de leiders van (toen nog) het Apartheidsregime en de bazen van zijn platenfirma geloofden niet erg in het project, maar toen bleek dat het album een van de bestverkochte platen werd van de jaren 1980 zongen ze natuurlijk een ander liedje. Gesprekken met Simon over de verschillende songs en met mensen die meewerkten aan de opname van het album ronden het geheel af. Mike Coles en Jeffrey Victor tekenden voor de fotografie. Stereo.

credits

Regie:
Jeremy Marre
Cast:
Paul Simon, Ray Phiri, Roy Halee, Philip Glass, Barney Rachabane, Joseph Shabala, Miriam Makeba, Linda Ronstadt, Morris Goldberg, Bakithi Bumalo, Chevy Chase
Productie:
Paul Simon, Nick De Grunwald, Bous De Jong, Joel Wykeham, Carolyn Thomas
Muziek:
Paul Simon
Jaar:
1997
Alt. titels:
Graceland - Paul Simon, Paul Simon, Simon, Paul
Genres:
Documentaire, Muziek, Biografie
Trefwoorden:
Popmuziek
Landen:
Nederland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten


op televisie
0 uitzendingen

Reageer