The Cosmic Sucker

1997, Juhana Manner, 60 minuten

Finland 1997. Sciencefiction van Juhana Manner. Met o.a. Matthew Scurfield, Elisabeth Ohman, Alvar Gullichsen, Victor Gullichsen en Elmer Gullichsen.

VPRO Cinema

Europa wordt getroffen door een electromagnetische ramp die alle informaticasystemen vernietigt. De Amerikaanse journalist Jack McHine (Scurfield) komt op het spoor van de multi-national Bonk Business, Inc. met thuisbasis in Finland. Het toeval wil dat zijn uit Finland afkomstige vrouw voor deze firma werkte, voordat ze spoorloos verdween met een vliegtuig ergens in het Baltisch gebied. De firma werd in 1887 gesticht door P[KA3]ar Bonk (Alvar Gullichsen) en specialiseerde zich in het experimenteren met geluidsgolven. Tijdens zijn onderzoek komt Jack heel wat geheimzinnige zaken op het spoor en hoe verder hij vordert hoe meer hij zich bedreigd voelt. Opgevat als een documentaire, gemaakt door Jack McHine werd de film samengesteld uit 'oude' archieffilms, foto's, commercials en interviews met medewerkers van Bonk. Het werd een krankzinnig-chaotische herinterpretatie van de geschiedenis van de 20e eeuw, een variatie op het thema van '1984'. Niets in deze film is voorspelbaar, zeker het aangrijpende einde niet. Het cynische scenario werd geschreven door Richard Stanley, naar een idee van Alvar Gullichsen. Achter de camera stond Ulf Sundwall. Origineel in het Engels gesproken. De ondertitel luidt THE AMAZING STORY OF BONK BUSINESS INC.

credits

Regie:
Juhana Manner
Cast:
Matthew Scurfield, Elisabeth Ohman, Alvar Gullichsen, Victor Gullichsen, Elmer Gullichsen, Ville-Veiko Salminen, Richard Stanley, Peik Stenberg, Anna Gullichsen, Sirkha Leppilampi, Tima T.A. Mikkonen, Jonathn Hutchins, Johanna Raunio
Scenario:
Richard Stanley
Productie:
Johannes Lassila, Hanna Salminen, Taina Sakkonen
Camera:
Ulf Sundwall
Muziek:
Richard Stanley, Dee Wilke, Sami Sarhaman
Schrijver:
Alvar Gullichsen
Jaar:
1997
Alt. titels:
Cosmic Sucker, The, Amazing Story of Bonk Business Inc., The
Genres:
Sciencefiction
Trefwoorden:
Satire, SF-Film
Landen:
Finland


op televisie
0 uitzendingen

The Cosmic Sucker (1997) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Reageer